Obavijesti

News

Komentari 25

Oporba traži Dačićevu ostavku zbog smrti srpskih djelatnika

Oporba traži Dačićevu ostavku zbog smrti srpskih djelatnika

U SDS drže da je izravna odgovornost ministarstva vanjskih poslova nedvojbena jer je većina država povukla svoje diplomate iz Libije s pojavom prvih sigurnosnih rizika, a Srbija nije

VIDEO

Oporbena Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića zatražila je u subotu ostavku srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, ocjenjujući da je ministartsvo na čijem je čelu izravno odgovorno za smrt dvoje otetih djelatnika veleposlanstva Srbije u Libiji koji su poginuli tijekom američkog bombardiranja logora Islamske države u libijskom gradu Sabrata. 

U SDS drže da je izravna odgovornost ministarstva vanjskih poslova nedvojbena jer je većina država povukla svoje diplomate iz Libije s pojavom prvih sigurnosnih rizika, a da Srbija to nije učinila.

Kako se navodi u priopćenju stranke, dosad se "iz elementarne pristojnosti i korektnosti" nisu javno očitovali sve dok je vlada nastojala spasiti dvoje srbijanskih državljana otetih početkom studenog 2015. u Libiji. 

"Međutim, danas je naša dužnost da javno upozorimo na odgovornost Ivice Dačića i ministarstva, kako se ovakva tragedija više nikada ne bi ponovila", ističu iz SDS.

Stranka podsjeća da je smrt dvoje diplomatskih djelatnika u Libiji već drugi slučaj da se zbog neodgovornosti vlade i njezinih ministara gube ljudski životi, upozoravajući na pad vojnog helikoptera u kojem je, tijekom akcije spašavanja jedne bebe, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta poginulo sedam osoba, držeći da je za tu nesreću odgovoran ministar odbrane Bratislav Gašić.

"Zahtijevamo hitnu ostavku ministra Dačića, kako se ne bi sve završilo zataškavanjem baš kao i u slučaju afere helikopter", navode u SDS.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić službeno je u subotu potvrdio smrt dvoje djelatnika veleposlanstva u Libiji ocijenivši kako je Srbija bila "vrlo blizu" njihova oslobađanja prije nego što su ubijeni u američkom bombardiranju.

Ocjenjujući da je to bila "velika talačka kriza s kojom se suočila Srbija", Vučić je istaknuo da su dvoje otetih "ubile američke bombe", naglasivši  kako je uvjeren da bi oni bili oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardiranju. 

Djelatnici veleposlanstva Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. studenog 2015. u libijskom gradu Sabrata tijekom napada na kolonu vozila u kojoj je bio i veleposlanik Srbije Oliver Potežica.

Vučić je rekao kako će ministarstvu vanjskih poslova sugerirati da Srbija nakon ovog slučaja i stanja u Libiji zatvori svoje veleposlanstvo u toj državi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu