Obavijesti

News

Komentari 7

Oporba traži prijevremene izbore: 'Premijer mora shvatiti da mu je Vlada nefunkcionalna'

Oporba traži prijevremene izbore: 'Premijer mora shvatiti da mu je Vlada nefunkcionalna'

Premijer je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare, uz ostalo, pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi s Horvatom, ocijenivši tada da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan

VIDEO

Saborski zastupnici lijevo-liberalne oporbe u ponedjeljak su zatražili raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i najavili da će potpisati inicijativu za raspuštanje Sabora, nakon uhićenja ministra Darka Horvata i istrage potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Izjave premijera Andreja Plenkovića u subotu, nakon uhićenja Horvata, osumnjičenog da je nezakonito dijelio 2,6 milijuna bespovratnih poticaja, lijevo-liberalna općija ocijenila je danas skandaloznim i nezapamćenim pritiskom na pravosuđe.

Premijer je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare, uz ostalo, pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi s Horvatom, ocijenivši tada da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan.

Jakšić: SDP u subotu prvi pozvao na prijevremene izbore

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić istaknuo je da je njegova stranka u subotu prva pozvala na prijevremene izbore. „Oporba na ovom pitanju treba pokazati visoki stupanj odgovornosti, a to je da svi zajedno idemo prema cilju da dođe do prijevremenih izbora i da na taj način pokažemo građanima da nije normalna država u kojoj se hapse ministri”, poručio je.

- Na sve ostalo o čemu se priča ne bih trošio vrijeme jer su lokalni izbori pokazali snagu SDP-a i dobili smo više nego prije četiri godine- ustvrdio je Jakšić.

- Mi smo već pobjeđivali HDZ, a neki drugi su ih dovodili na vlast-  dodao je, osvrnuo se na aluzije Mostova Nikole Grmoje da SDP-u ne odgovaraju izbori.

'Zašto etnobiznismen Pupovac nije uhićen? Jer bi Vlada pala. Tražit ćemo da raspuste Sabor'
'Zašto etnobiznismen Pupovac nije uhićen? Jer bi Vlada pala. Tražit ćemo da raspuste Sabor'

Medijske napise da se navodno u zadnji trenutak odustalo od uhićenja potpredsjednika Vlade SDSS-ova Borisa Miloševića, SDP-ov zastupnik popratio je komentarom kako ih već dugo brine da previše toga iz istraga curi i da pucaju istrage. Imali smo sjednice na kojem nam se tumačilo da je sve tajno, a nikada nismo dobili odgovor kako se ne može utvrditi na kome je mjera pukla, rekoa je.

Jako smo zabrinuti zbog informacija da je došlo do nekih kalkulacija, kazao je predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, najavivši za ovaj tjedan tematsku sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravilo kako pucaju mjere i kakvi pritisci prema pravosuđu postoje. Jer, ustvrdio je, 'premijer Plenković je imao vrlo ružan nastup prema DORH-u i USKOK-u'.

Ako se pokaže točnim da se od uhićenja Miloševića odustalo u zadnji tren zbog političkog pritiska mislim da je to loša poruka da netko kalkulira što bi se zbog nečega moglo događati u Vladi, ocijenio je.

- Mislim da kriminal, pa makar i HDZ-ov, ima ime i prezime i ne bi se trebao povezivati s funkcioniranjem Vlade ako nekog uhite- zaključio je Jakšić.

I Kekin smatra da su jedino rješenje prijevremeni izbori

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin poručila je da su jedina opcija prijevremeni izbori jer je, kaže, 'ovakva situacija neizdrživa i neodrživa'.

U situaciji kada mora brinuti o pandemijskoj, energetskoj i krizi s obnovom premijer mora brinuti tko će mu sutra biti uhićen, a tako se ne može voditi država, ustvrdila je.

- Ponavljam, smatramo da je jedino rješenje da se ide na prijevremene izbore. Od oporbenih zastupnika koji ih ne zagovaraju, vidjela sam samo kolegu Hrvoja Zekanovića, a mislim da se to može svesti na jedan 'zeko hop' manevar. Mi razgovaramo od subote s progresivnom oporbom i tu smo zaista svi suglasni- najavila je Kekin, dodavši da nikakva rekonstrukcija Vlade nije opcija.

Dunja Magaš umjesto Horvata vodi Ministarstvo graditeljstva, čeka se izbor novog ministra
Dunja Magaš umjesto Horvata vodi Ministarstvo graditeljstva, čeka se izbor novog ministra

- Krajnje je vrijeme da premijer pogleda istini u oči i shvati da njegova Vlada nije funkcionalna- zaključila je.

Skandalozno je da se uopće uzima u obzir koliki je pritisak na Vladu nešto što rade pravosudna tijela, ocijenila je medijske napise o odustajanju od uhićenja potpredsjednika Miloševića.

Puljak: Oko Mostove inicijative skupljanja potpisa za raspuštanje Sabora treba se ujediniti čitava oporba

Marijana Puljak iz Centra izjavila je da njezin Klub apsolutno za raspisivanje izvanrednih izbora. Kaže kako je ovo najveća kriza u državi posljednjih desetljeća i da iz nje nema drugog izlaza osim prijevremenih izbora.

Burno u HDZ-u: Plenkoviću, pa ovo je katastrofa! Mijenjaj sam ministre ili će nam pasti Vlada
Burno u HDZ-u: Plenkoviću, pa ovo je katastrofa! Mijenjaj sam ministre ili će nam pasti Vlada

Puljak smatra da bi se oko Mostove inicijative skupljanja potpisa za raspuštanje Sabora trebala ujediniti čitava oporba, bez obzira na različite stavove i treba se fokusirati na to da ta inicijativa uspije, a ne tko ju je prvi pokrenuo.

- Vidjet ćemo ima li među desnom oporbom zastupnika koji će najednom podržati vladajuću većinu i osigurati im kontinuitet ili će shvatiti u kojoj se situaciji nalazimo i da su prijevremeni izbori rješenje- kazala je.

Premijerovu izjavu u subotnju ocijenila je 'skandaloznim i nezapamćenim pritiskom na DORH i pravosuđe'. Država je u takvom stanju da drugog izbora osim prijevremenih izbora nema, zaključila je Puljak.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina