Obavijesti

News

Komentari 14

'Gradska skupština ima većinu, i sjednice će najnormalnije biti'

'Gradska skupština ima većinu, i sjednice će najnormalnije biti'
5

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) poručio je u ponedjeljak da Gradska skupština ima većinu i da će se nastavak skupštinske sjednice najnormalnije održati

VIDEO

Današnji nastavak 18. sjednice Gradske skupštine, nakon što je u četvrtak prošli tjedan na sjednici prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2019., počeo je stankom oporbenih klubova koji su tražili da se utvrdi nazočnost svih 26 zastupnika vladajuće većine te poručili da neće sudjelovati u radu Skupštine i kao oporba držati kvorum onim zastupnicima iz nove vladajuće većine koji nedostaju. 

Mikulić je pojedinim zastupnicima koji su tražili stanku poručio da ne bi bilo loše da 'nauče jednu matematičku jednostavnu operaciju - a to je zbrajanje do 26'. 

Zagreb: Odrzana 18. sjednica gradske skupstine

- Neki su izjavljivali da nema kvoruma, odnosno da nema većine. A ja znam da je u Skupštini Grada Zagreba većina 26. Ja vas uvjeravam, kao što sam to govorio i proteklih tjedana - bit će većine, većine ima i sjednica će se najnormalnije danas održati - izjavio je Mikulić novinarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje što će biti ako se netko razboli od te većine, pa oporba izađe i onda nemaju kvorum, Mikulić je rekao da ne bi sada govorio o tome hoće li se netko razboljeti ili ne, jer to ne može predvidjeti, ali ne bi se ni zadržao samo na broju 26. 

Mikulić je na pitanje očekuje li i dalje podršku trojice zastupnika (Ilija Ćorić, Miroslav Polovanec, Jozo Milićević) koji su u četvrtak na sjednici podržali proračun, kazao da što se tiče tih zastupnika, svaku točku koja je dobra i kvalitetna on poziva da uvijek donesu konsenzusom. 

- Ne bih limitirao hoće li to biti 26, 28, 36 ili 50 zastupnika za pojedinu točku. Pozvao bih sve zastupnike da se dignemo iznad dnevno političkih prepucavanja. Nema smisla. Nas jedino što vodi to je razum i vodi nas interes naših sugrađana - rekao je Mikulić te apelirao da podrže sve ono što je dobro i kvalitetno. 

Upitan ima li "rezervnu ruku", Mikulić je rekao da ne bi odgovarao na ta pitanja.

- Ovo je drugi parlament Republike Hrvatske i ono što vam ja mogu reći - to je da neću dozvoliti opoziciji, a zove se opozicija jer je u manjini, da iz hrvatskog parlamenta cirkus preseli u gradski parlament. To im sigurno nećemo dozvoliti - poručio je Mikulić. 

Na tvrdnju da se kaže da su to 'spojene posude', da se povezanost HDZ-a s Bandićem na državnoj sceni odrazila i na Gradsku skupštinu, Mikulić je odgovorio:

- Ako pitate podržava li Klub gospodina gradonačelnika na nacionalnoj razini većinu i čini većinu u hrvatskom parlamentu, onda da. Ali, ja to ne bih usko vezao za Grad Zagreb.

Na pitanje kako komentira što Bandiću na nacionalnoj razini nedostaje još jedan zastupnik da bi predsjednik Vlade Andrej Plenković mogao imati većinu i bez HNS-a te postoji li šansa da se možda HNS izbaci iz Vlade, Mikulić je rekao da ne bi špekulirao o tim stvarima.

- Mogu samo ponoviti izjave koje ste već čuli - ne razmišlja se o tome - poručio je Mikulić.

'Milićevićev čin duboko nemoralan, osjećamo se izdanima'

V.d. predsjednice Nezavisne liste Zagreb i zastupnica u Gradskoj skupštini Marijana Sumpor izjavila je u ponedjeljak da nije bila upoznata s odlukom zastupnika iz te stranke Joze Milićevića da će podržati zagrebački proračun za iduću godinu te njegov čin ocijenila kao duboko nemoralan.

- Nisam bila upoznata da će podržati proračun. Znam da je bio pod pritiscima i to je jako utjecalo na njegovo previranje o tome kako će odlučiti. Nije bilo odlučeno do kraja. Do kraja mi je tvrdio da će biti suzdržan - kazala je Sumpor novinarima u Skupštini.

Ne zna, kaže, o kakvim se pritiscima radilo, ali zna da se radilo o pritiscima, jer je to ono što joj je rekao.

Nije željela komentirati znači li to da joj je lagao.

- Ne mogu reći, ali znamo što su izdaje - dodala je, ocijenivši Milićevićev potez kao duboko nemoralan te je ustvrdila da Nezavisna lista to nije zaslužila.

Osjećamo se izdanima

- Osjećamo se izdanima i mislim i da se birači koji su podržali našu opciju osjećaju izdanima i to je samo podrška tome da politika ne valja u ovoj državi. Ne želim stajati iza toga i idem dalje, neću odustati, kazala je Sumpor.

Milićević, kojeg je Nezavisna lista Zagreb nakon što je podržao gradonačelnikov proračun za iduću godinu, izbacila iz stranke, odbacio je tvrdnje da je na koordinaciji s HSLS-om podržao proračun.

- Ne, ja to nikada nisam. Gospođa Sumpor rekla je da smo na tijelima stranke donijeli zaključak, odnosno preporuku da se ne podrži proračun jer su znali moj stav i rekao sam da to ne mogu poduprijeti - kazao je Milićević novinarima.

Dodao je i da je onog trenutka kad su Neovisni za Hrvatsku obrazložili razloge zbog kojih izlaze iz vladajuće koalicije odmah svojoj stranci izjavio da neće podržati tu inicijativu jer u svom prijedlogu nigdje niti jednom riječju nisu naveli niti jedan razlog koji se odnosi na grad, na funkcioniranje grada, proračun i izvršenje proračuna ili novi proračun.

- Znači bile su isključivo ideološke teme, to je nešto što ne mogu podržati, istaknuo je.

Kada izreknete svoje mišljenje koje nije u skladu s nečijim interesima, odmah vas proglase prodanom dušom

Na prozivke da je prodao obraz i da se radi o političkoj trgovini i korupciji Milićević je ustvrdio da je u Hrvatskoj postala floskula 'da kada bilo gdje izreknete svoje mišljenje koje nije u skladu s nečijim interesima, odmah vas proglase da ste prodana duša i da vas je netko korumpirao'.

Drži da proračun koji je donesen nije savršen i može biti puno bolji, ali i da ga je bilo tko drugi slagao - ne bi ga bolje napravio.

Tvrdi kako neće podržavati Bandićevu stranku u Skupštini već će podržati svaku točku koja će biti u skladu s njegovim moralnim stavovima.

Oporba tražila prisutnost svih zastupnika nove vladajuće većine

Nastavak sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je započeo stankom koju su zatražili oporbeni klubovi kako bi se utvrdila nazočnost svih 26 zastupnika vladajuće većine te su poručili da neće sudjelovati u radu Skupštine i kao oporba držati kvorum onim zastupnicima iz nove vladajuće većine koji nedostaju.

- Tražim stanku da vidim kako ćemo dalje funkcionirati kao nova većina i opozicija. Ovdje očito nema većine. Nema 26 zastupnika iz redova većina i nema razloga, budući da je nova većina za proračun konstruirana, da mi iz oporbe držimo kvorum onim zastupnicima iz vladajuće većine koji očito ovdje nedostaju kako bi se nastavilo s radom sjednice - kazao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) obrazlažući zahtjev za stanku.

Bandić riskirao vlastiti život da mu proračun prođe u Skupštini
Bandić riskirao vlastiti život da mu proračun prođe u Skupštini

- Sada ta nova većina nema dovoljno zastupnika jer ne dolaze na svoj posao za koji dobivaju naknadu. Dok tih 26 zastupnika ne bude u dvorani, mi iz oporbe nećemo sudjelovati u radu Skupštine, dodao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a) kazala je novinarima da je stanka tražena iz razloga što u tom trenutku vladajući nisu imali 26 ruku.

- Vladajući su ti koji drže kvorum, a mi koji smo u oporbi nemamo nikakav problem doći na Skupštinu, to je naša obveza. Mi želimo raspravljati, no ono što je najvažnije je da vladajući imaju kvorum, naglasila je.

Dodala je i da se prošli tjedan, kada se glasalo oko proračuna za iduću godinu, po hodnicima u Skupštini pričalo da postoji još nekakva rezerva.

- Ovo je pravi trenutak, ako zaista postoji rezerva neka i ta rezerva kaže da su tu, i u tom trenutku kada bude 26 ruku postojanih vladajućih mi (oporba) ćemo se pridružiti i odraditi posao, a ovako ne, poručila je Mrak Taritaš.

Stanku je, uz oporbene klubove, zatražio i vladajući HDZ, a nakon stanke predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Drago Prgomet osvrnuo se na optužbe za političku trgovinu i prijevaru vezano za izglasavanje proračuna prošli tjedan, ustvrdivši da se radi o čistoj demagogiji i populizmu oporbe.

Ćorić i Polovanec spasili Mikija pa ih hitro izbacili iz stranaka
Ćorić i Polovanec spasili Mikija pa ih hitro izbacili iz stranaka

- Potpuno mi je jasan interes da netko digne ruku za proračun, a ne pripada službeno Klubu Milana Bandića ili HDZ-a i ne želi nove izbore na kojima bi HDZ po istraživanjima dobro prošao - njihov interes mi je jasan, ali koji je vaš interes? Koji je interes Gordana Marasa (SDP) da prihvati da mu Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) bude šef oporbe u Skupštini? - upitao je.

- Kako je zagrebačka ljevica dopustila nakon svega da Hasanbegović postane perjanica oporbe i to nakon što je bio član, a još uvijek i je jer nije povukao potpis, vladajuće većine. Licemjerje! Ne dvostruki pogledi, već licemjerje. Licemjerje je odšutiti da Sandra Švaljek ode na lukrativno mjesto, iznevjeri građane i članove i sve vas, a zamjerate čovjeku koji je vlastitom glavom rekao da neće da mu taj i taj bude lučonoša oporbene misli u Skupštini, već će odlučiti vlastitom glavom - ustvrdio je Prgomet.

Aludirao je time na izjavu zastupnika Nezavisne liste Zagreb Jozu Milićevića koji je zajedno sa zastupnikom HSS-a Ilijom Ćorićem, te HSLS-ovim zastupnikom Miroslavom Polovancem prošli tjedan osigurao izglasavanje novog proračuna Milanu Bandiću, a što je bilo upitno nakon što su Neovisni za Hrvatsku koji su s HDZ-om i Bandićevom strankom tvorili vladajuću većinu, tu većinu napustili.

Neovisni za Hrvatsku ne sudjeluju u radu sjednice, a zastupnik Krešimir Kartelo podsjetio je i da su prošli put napustili sjednicu zbog skandalozne izjave Polovanca kako ne da da mu diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka, da mu neće naređivati Zlatko Hasanbegović.

- Što se tiče daljnjeg tijeka sjednice, to nije na nama da odlučujemo. Odrađivat ćemo svoj posao i dalje, međutim, no na predsjedniku Skupštine i vladajućima je da skupe većinu za sve točke dnevnog reda koje misle da prođu - kazao je Kartelo novinarima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)