Obavijesti

News

Komentari 0

Oprez na burzama, a SAD razmatra povlačenje carina

Oprez na burzama, a SAD razmatra povlačenje carina
1

Ulagači se nadaju da bi ovoga mjeseca mogao biti potpisan parcijalni sporazum o trgovinskim odnosima, što je najavio Washington, a Peking traži ukidanje američkih carina na kineski uvoz

VIDEO

Na azijskim se burzama u srijedu trguje suzdržano, kao i dan prije na Wall Streetu, dok ulagači čekaju nove vijesti o trgovinskim pregovorima između Kine i SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,2 posto. No, u Australiji i Šangaju su pale oko 0,3 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i Nasdaq indeks blago porasli i dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok je S&P 500 blago pao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posljednjih su dana tržišta poticale vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, no novih vijesti o tome nema.

Johnson tražio od Trumpa da ukine nove carine na robu
Johnson tražio od Trumpa da ukine nove carine na robu

Ulagači se nadaju da bi ovoga mjeseca mogao biti potpisan parcijalni sporazum o trgovinskim odnosima, što je najavio Washington, no prema pisanju medija, Peking traži ukidanje američkih carina na kineski uvoz.

A kako piše Financial Times, Washington razmatra povlačenje carina na 112 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, koje je uveo početkom rujna.

- Tržišta su posljednjih dana zabilježila znatan rast, no sada bi moglo doći do konsolidacije. Trgovinski rat najvažniji je uzrok usporavanja rasta svjetskog gospodarstva u posljednjih godinu dana. Voljeli bismo da se carine povuku. Još uvijek čekamo jasnije signale o rješenju problema - kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital Investors.

Ulagači se nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Bitcoin od početka godine zabilježio rast od preko 140%
Bitcoin od početka godine zabilježio rast od preko 140%

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor, dolar ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 97,93 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,60 na 109,15 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1125 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su jučer znatno porasle.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,35 posto, na 57,03 dolara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.