Obavijesti

News

Komentari 144

Oprost dugova sad najavljuje i Marić: Hoće li i to biti fijasko?

Oprost dugova sad najavljuje i Marić: Hoće li i to biti fijasko?

Nakon dva otpisa dugova i zakona o osobnom bankrotu, blokiranih građana je 50.000 više uz 20 milijardi kuna više dugovanja. Baš svaka vlada je najavljivala da će pomoči zaduženima...

VIDEO

U zadnje četiri godine baš svaka vlada je najavila da će pomoći prezaduženim građanima otpisom dugova, reprogramom ili osobnim stečajem. Svi dosadašnji modeli nisu se pokazali previše uspješnim, koliko god se politika hvalila s njima. Dapače.

Sredinom 2013. godine, kad je tadašnji ministar financija Slavko Linić krenuo s prvim modelom oprosta, u blokadi je bilo oko 270.000 građana, a ukupno su dugovali 21 milijardu kuna. Uz sve modele, dug se samo povećavao iz godine u godinu. Danas je blokirano 328.000 građana s dugom od nevjerojatnih 41 milijardu kuna.

Ministar financija Zdravko Marić sad je, kao i njegovi prethodnici Linić i Boris Lalovac, obećao pomoći prezaduženim građanima. Obećao je da će izraditi zakonski prijedlog kojim će se opraštati dugovi građanima do visine prosječne plaće. Prosječna plaća je u Hrvatskoj trenutačno oko 5800 kuna.

- To je jedna od stvari koje smo obećali u predizbornom programu i pomoć 328.000 blokiranih građana je u programu Vlade. Ne želimo brza, nego sustavna rješenja. Ove godine osnovat ćemo stručna povjerenstva i sve analizirati - poručio je ministar Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otkrio je podatak da iznos duga do prosječne plaće ima 91.000 građana, a od toga, njih 55.000 je u blokadi duljoj od godinu dana. Dugovi bi se inače trebali opraštati prema državi, državnim poduzećima, gradovima i njihovim komunalnim poduzećima. Ukratko, cilja se na neplaćene režije, komunalna davanja i obrtnike koji su ostali dužni državi.

I tu nastaju problemi zbog kojih svaki dosadašnji pokušaj nije bio previše uspješan. Građani državi, gradovima i komunalcima duguju tek manji dio novca. Većina odlazi na bankarske kredite, telekome, kartice...

I sam Marić shvaća problem

- Prema državi je manji dio duga. Razgovarat ćemo i s ostalima te tražiti sustavna rješenja. Podvući ćemo crtu s određenim datumom i paziti na sve. Ima puno različitih situacija - bio je neodređen Marić koji je uvjeren da će njegovo rješenje biti efikasnije i bolje od svih prethodnih.

Pusta prazna obećanja

Prema državi je dug trenutačno oko 4,4 milijarde kuna, ali se radi uglavnom o bivšim obrtnicima. Kad je Linić krenuo sa svojim prvim modelom, opraštao im je kamate i davao pravo reprograma. Na kraju je jako malo obrtnika to prihvatilo. Zatim je Linić najavio oprost duga od 1,5 milijardi za 70.000 građana, ali to nije proveo prije svoje smjene. Na scenu je stupila Milanka Opačić, a Linića je zamijenio Boris Lalovac. Oni su razradili različite modele za socijalno ugrožene i za davanja, a otpisivalo se do 35.000 kuna duga.

- Vjerujemo da ćemo time pomoći 60.000 građana - rekla je SDP-ova ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

To je završilo na broju manjem od 20.000 ljudi. I to iako su postojali sporazumi s bankama i teleoperaterima da sudjeluju u vladinu programu.

Ni osobni bankrot ne pomaže

Niti njih niti gradove i komunalna poduzeća nitko ne može natjerati na otpis. Može im se samo omogućiti da to učine, ali moraju postojati jasni kriteriji i benefiti za njih same. Jednokratni oprost je prošao, a dug nastavio rasti.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je nakon dugo vremena donio zakon o osobnom bankrotu. I on uključuje mogućnost nagodbe i otpisa dijela duga prije osobnog bankrota. Nedavno je objavljeno da se uspjelo nagoditi tek devetero ljudi od njih više od 700 koji su ušli u proceduru. Osobni bankrot je izuzetno težak za dužnika, pa se na njega jako rijetko odlučilo u zadnjih godinu dana, koliko je na snazi zakon. Uz sve to, i po postojećem zakonu, gradovi imaju pravo otpisivati dug prema sebi i svojim komunalnim poduzećima. Ali sami moraju donijeti kriterij. Primjerice, u Zagrebu otpis vrijedi samo za siromašnije građane. Željko Turk (HDZ), koji vodi Zaprešić, ali i Udrugu gradova, kaže da Marićev novi prijedlog ne može ni pohvaliti ni pokuditi jer ga nije vidio. On kaže da su lokalne jedinice spremne pomoći, ali samo socijalno ugroženima.

- Po našim računicama, od ovih 41 milijardu, gradovima je dug tek 600 milijuna kuna. Većina je prema telekomima i bankama. Načelno jesmo za otpis, ali ne treba kažnjavati one koji redovito plaćaju - kaže Turk.

Banke svoje dugove već prodale

Bivši dužnosnik iz Kukuriku vlade priznaje da su i oni previše zakomplicirali otpise jer su to prvi put radili. Željeli su se osigurati i da pomognu samo onim najugroženijima, ali je sve ispalo previše birokratizirano. I on upozorava da je većina duga prema bankama koje su ga prodale dalje agencijama, a da građani uglavnom ne duguju državi jer nemaju za što. Državi duguju samo bivši obrtnici za doprinose. HEP i HRT su još značajnija poduzeća na koja Vlada može utjecati. Otpis duga u svim ovim oblicima uglavnom je nepoznat u EU, a problem će teško biti riješen. Pogotovo uz sadašnji Ovršni zakon.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora