Obavijesti

News

Komentari 75

Oproštaj od tate heroja: Prošao je pravi pakao za svoju obitelj...

Oproštaj od tate heroja: Prošao je pravi pakao za svoju obitelj...
5

Nakon što su mu četnici spalili kuću u kojoj su stradale njegova trudna majka i sestra, Uzeir je završio u domu za siročad. Uzela ga je slovenska obitelj, no tražio ga je brat...

VIDEO

 Životna storija Uzeira Srne počela je u čajničkom selu Gornji Stopići, gdje je njegova porodica živjela do Drugog svjetskog rata.

- Moja obitelj i ja smo živjeli u čajničkom selu Gornji Stopići u Bosni. Često smo tijekom rata bježali pred četnicima, no jednom nismo svi uspjeli umaći. Moja je majka bila trudna i sa sestrom je ostala u kući. Četnici su kuću zapalili, a njih su dvije i nerođena beba žive izgorjele - sa suzama u očima ispričao je prije nekoliko godina Uzeir Srna novinaru Slobodne Bosne. Njegova tragična ispovijest godinama je bila nepoznata, a skromni Uzeir bio je poznat tek kao otac našeg kapetana Darija Srne te svojedobno i uspješan golman u nizu klubova bivše Jugoslavije. Branio je za Čelik, Jedinstvo i Metković, no vjerojatno su tek rijetki suigrači znali da mu se u 2. svjetskom ratu na tako brutalan način raspala obitelj. Otac i stariji brat Safet skrasili su se u Bosanskom Šamcu, dok je njega sudbina odvela u Sarajevo, a odatle u Sloveniju. Nije prošlo mnogo, a Uzeir je ostao i bez oca koji je stradao od nepoznatog metka u šamačkoj aščinici.

- Poginuo je dok je pokušavao zaraditi da prehrani obitelj - priča Uzeir, koji nikad nije saznao gdje su mu pokopani ni otac ni majka.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uzeir je završio u slovenskom domu za ratnu siročad. Brigu o njemu preuzela je slovenska obitelj, no kako nije znao ni odakle je ni kako se zove, nazvali su ga Mirko Kelenc. Njegov posvojitelj bio je slovenski policajac, koji ga je prihvatio i zavolio kao rođenog sina te se nadao da će ostati živjeti s njima. Međutim, brat Safet nije prestajao tragati za Uzeirom, te ga na kraju i pronašao kada je odslužio vojsku. Iako su Uzeirovi udomitelji bili očajni, dječak se vratio u Bosanski Šamac. Nakon škole završio je za pekara, preselio rođacima u Sarajevo, gdje je počeo raditi u Velepekari i braniti za Sarajevo. U Velepekari se upoznao s inženjerima Soko Štarka koji su mu ponudili posao i mjesto golmana u njihovu klubu te je otišao u Beograd.

Golmanska karijera odvela ga je potom u Jedinstvo pa u zenički Čelik. To je bila velika stvar, u Zenici se tih godina dobro živjelo - pričao je Uzeir koji se ipak nije uspio nametnuti uz golmane Stijovića i Vranješa. No igrom sudbine preko Čelika je stigao do Metkovića gdje je završio u nogometnom klubu, a potom upoznao i prvu suprugu s kojom je dobio sina Renata. Nakon nekoliko pariških godina, vratio se u Metković i ponovno oženio, ovaj put s Milkom, s kojom ima Igora i Darija. U životu koji ga nije štedio radio je sve i svašta za obitelj, a na kraju je otišao u Njemačku kako bi zaradio da može sinu na utakmice.
Unatoč milijunima koje Darijo Srna zarađuje, Uzeir je ostao skroman. Nije sina htio opterećivati ni svojom teškom bolešću. Čak ga je “zaštitio” i u posljednjim sekundama života. Oči je zaklopio u svojoj 75. godini i to neposredno nakon završetka utakmica s Turskom...

A sve to su znali i cijenili brojni njegovi prijatelji koji su se u ponedjeljak okupili na groblju Sv. Ivana u Metoviću da mu odaju posljednju počast. Uzeirova obitelj na čelu s Darijom došla je dva i pol sata prije sprovoda, a nepregledna kolona ljudi došla im je izraziti saučešće. Nije ih spriječila ni velika kiša. Bio je to jedan od najvećih pogreba u povijesti Metkovića. Darijo je stajao uz majku Milku, braću Renata i Igora, a tješila ga je supruga Mirela. Često je brisao suze, a prije nego je lijes s tijelom njegovog oca položen u grob, Darijo ga je poljubio i tako se oprostio od oca.
Lijepu gestu napravio je izbornik Ante Čačić, koji je nakon jutarnjeg treninga, zajedno s pomoćnikom Joe Šimunićem, izvršnim predsjednikom Damirom Vrbanovićem, te Zorislavom Srebrićem, Bojanom Radanovićem, Nikšom Martincem, privatnim letom preko Splita stigao na pogreb Darijovog oca, te se poslije vratio u bazu u Deauvilleu.
- U ovom teškom trenutku moramo biti uz našeg kapetana. Darijo je znao da mu je otac na odlasku, razgovarali smo o tome, bio je u kontaktu s majkom, ali se istinski dobro držao i ponašao kao pravi kapetan - kazao je izbornik Čačić. Osim delegacije HNS-a, na pogreb Uzeira Srne stigli su i brojni Darijovi suigrači i prijatelji iz nogometnih krugova, od Igora Štimca, Stipe Pletikose, Marija Stanića, Daria Šimića i Marija Jurića, preko Danijela Vuškovića, Marija Carevića, Darka Miladina, metkovskih političara Stipe Gabrića Jamba i Nikole Grmoje, neizbježnih Mate Lončara i Gorana Đereka...

'Moj otac svega se odrekao da bih ja uspio'

Moj otac i moja obitelj znače mi sve. Ocu sam kupio BMW i Mercedes da mu zahvalim za sve, a bratu koji ima Downov sindrom posvećujem svaki gol, rekao je Srna. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a