Obavijesti

News

Komentari 9

Optužen je za zločin u Lovasu: 'Nitko nije plakao zbog mene'

Optužnica Željka Krnjajića tereti za ubojstvo mještanina Ivana Ostruna, te da je nazočio ubojstvu dvoje civila. Tužiteljstvo navodi u da je zapovjedio napade vatrenim oružjem i paljenje kuća lovaških Hrvata

VIDEO

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak je, završnim riječima optuženog Željka Krnjajića, nastavljeno suđenje za ratna zlodjela prema hrvatskim civilima, počinjena u mjestu Lovasu 1991. godine.

Vadili im zube, stavljali sol na rane, a bušilicama bušili noge...
Vadili im zube, stavljali sol na rane, a bušilicama bušili noge...

Optuženi Željko Krnjajić zanijekao je sve optužbe ustvrdivši kako zbog njega "ni jedna hrvatska obitelj nije zaplakala”. Krnjajić, koji je bio zapovjednik tada novoformirane policije u Tovarniku - a inače mještanin Lovasa - pred sudom je rekao da nije kriv za djela navedena u optužnici, tvrdeći kako su svjedočenja bila lažna te da su neki od svjedoka “psihički bolesnici i alkoholičari”.

Zbog ovakvih navoda dobio je opomenu predsjednice sudačkog vijeća. Krnjajić je rekao da su u Lovasu bile postrojbe Zbora narodne garde koje su imale tenk, da su mine na polja postavljali Hrvati, da su mještani bili naoružani, a selo “oslobađano” temeljem zapovjedi potpukovnika bivše JNA Dušana Lončara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne moraju svi imati uniforme da bi bili vojnici, može se reći da su bili civili. Mnogo mještana je bilo naoružano i pucali su na srpske snage - branio se Krnjajić u višesatnom izlaganju, u povodu optužbi za ratne zločine protiv civila.

Zločin u Lovasu: Mjesto gdje su četnici 'čistili' teritorij od civila
Zločin u Lovasu: Mjesto gdje su  četnici 'čistili' teritorij od civila

'Nisam vidio tko je ubijao'

Optužnica Željka Krnjajića tereti za ubojstvo mještanina Ivana Ostruna, te da je nazočio ubojstvu dvoje civila, roditelja jednog hrvatskog policajca. Također, tužiteljstvo navodi da je ovaj okrivljenik zapovjedio napade vatrenim oružjem i paljenje kuća lovaških Hrvata.

Niječući da je počinio zločine, Krnjajić kaže kako “zbog njega ni jedna hrvatska obitelj nije zaplakala”, te da "ni u jednom ubojstvu nije sudjelovao niti nazočio", a nije ni vidio tko pali kuće “jer bi ga u tome spriječio”.

Žestoko optužujući nevladinu udrugu Fond za humanitarno (FHP) - inače civilnog promatrača procesa od samog početka, koji je prikupljao dokaze i pronalazio svjedoke, te štitio žrtve - Krnjajić je zaključio kako je o toj udruzi “dovoljno reći da se financira iz inozemstva”. Potom je zatražio da sud donese "poštenu presudu", a ne temeljem izjava svjedoka “koji ne govore istinu”.

Traže potvrdu kazne od 10 godina

Zamjenik tužitelja za ratne zločine zatražio je ranije kaznu od 10 godina zatvora za Željka Krnjajića, koliko mu je i izrečeno u prvostupanjskom postupku, ocijenivši da su svi navodi optužnice potvrđeni i dokazani.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla, zbog čega je i broj žrtava obuhvaćenih optužnicom formalno-procesno umanjen na 28.

'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'
'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'

Ratni zločin

Okrivljeni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, podčinjene tadašnjoj JNA, te kao pripadnici paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena.

Izlaganjem završnih riječi ostalih optuženika suđenje se nastavlja 4. lipnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.