Obavijesti

News

Komentari 187

Optužena je za ratne zločine u Osijeku: Medved joj je dao stan

Optužena je za ratne zločine u Osijeku: Medved joj je dao stan
1

Gordana Getoš Magdić iz Osijeka, trećeoptužena u slučaju Garaža i Selotejp, dobila je sedam godina zatvora 2009. godine, ali je 2015. Ustavni sud presudu ukinuo. Čeka se novo suđenje

VIDEO

Gordana Getoš Magdić ima riješen status branitelja i vojnog invalida, a korištenje stana odobreno joj je temeljem liječničke dokumentacije, potvrdio nam je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić.

Nova TV je u posjedu dokumentacije iz koje se vidi da joj je Ministarstvo hrvatskih branitelja lani u studenom u ruke dalo ključeve stana na zagrebačkoj Selskoj cesti 125. Gordana Getoš Magdić je inače iz Osijeka, a optužena je za ratni zločin nad osječkim Srbima u procesima “Garaža” i “Selotejp” s Branimirom Glavašem, Ivicom Krnjakom, Dinom Kontićem, Tihomirom Valentićem i Zdravkom Dragićem. Osuđena je na sedam godina zatvora 2009. godine, a 2015. godine je Ustavni sud osuđujuću presudu ukinuo te je počelo novo suđenje.

Osječani u šoku

Upit sa zamolbom za objašnjenje po kojim kriterijima Ministarstvo hrvatskih branitelja dodjeljuje stanove i koji je kriterij imala Gordana Getoš Magdić te provjerava li Ministarstvo branitelja živi li osoba u tom stanu i što radi u situaciji ako ga iznajmljuje trećoj osobi poslali smo u Ministarstvo branitelja. Njihov odgovor do zaključenja izdanja nismo dobili. Činjenica da je Getoš Magdić dobila stan u Zagrebu šokirala je i Osječane, ali i njezine kolege. Pitaju se čime je tu povlasticu zaslužila. Slučaj Selotejp odnosi se na mučka ubojstva desetero ljudi i pokušaj ubojstva čovjeka u ratnom Osijeku. Slučaj je ime dobio zato što su zarobljenim civilima ruke vezali ljepljivom vrpcom prije nego što su ih upucali i bacili u Dravu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njezino svjedočenje ključno za osudu Glavaša

Zločine su, po sudskoj presudi, počinili pripadnici posebne postrojbe, Samostalne uskočke satnije, formirane upravo s ciljem mučenja i ubijanja civila, za koje se vjerovalo da su srpski špijuni. Sud je utvrdio da su Valentić, Kontić i Dragić, pripadnici Specijalne uskočke satnije, koja je bila pod formalnim zapovjedništvom Krnjaka, zločine počinili po naredbi samoga Glavaša, koji je naredbe Ivici Krnjaku slao preko Gordane Getoš Magdić.

Upravo je njezino svjedočenje bilo ključno za Glavaševu osudu. Slučaj Garaža odnosi se na otmice i mučenja civila u zgradi Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, kojim je predsjedao Glavaš. On je osuđen zbog toga jer je propustio spriječiti zlostavljanja, a teretilo ga se i da je naredio ubojstvo Đorđa Petkovića, koji je bio zatočen i mučen s Čedomirom Vučkovićem, čovjekom kojeg se tjeralo da pije akumulatorsku kiselinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!