Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Oralni seks nije grijeh, moralno je dopušten, ali kondom nije...

Poljski fratar konventualac Ksawery Knotz u knjizi 'Seks kakav niste poznavali', koja je izašla u nakladi Verbuma, a predgovor joj napisao don Damir Stojić, piše da katolici smiju uživati u seksu.

Couple having sex
Foto: Dreamstime
59 komentara

Salezijanac don Damir Stojić, u predgovoru knjizi poljskog fratra konventualaca Ksawerya Knotza “Seks kakav niste poznavali” a koja opisuje seksualne odnose u braku, usporedio je pravila o seksu s onima o bejzbolu, piše večernji.hr

 - Zašto spominjem bejzbol? Mnogi misle da Katolička crkva sa svojim pravilima ima nazadan, dosadan i bezličan pogled na spolnost. Misle da Crkva svojim pravilima i strogim načelima oduzima od spontanosti i romantičnosti seksa. To je jako daleko od istine. Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovijedima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovijedima na ovomu području -  piše Stojić objašnjavajući kako osobno kao katolički svećenik dobiva na stotine upita i molbi za razgovor o toj temi od bračnih parova i mladih.

'Supružnici slave svoj sakrament i u spolnom činu'

- Katolički se supružnici prema bračnoj postelji odnose s osobitim poštovanjem. Uređuju posebnu sobu za intimno slavljenje bračnoga čina. Opremaju je krevetom toliko širokim da bi pogodovao lagodnu doživljaju toga iznimnog trenutku -  kaže Knotz dodajući kako supružnici slave svoj sakrament, odnosno svoj život s Kristom, i u spolnome činu.

Poljski fratar Ksawery Knotz

“Takva tvrdnja obično šokira ljude koji su naučili pogrešno gledati na spolnost. Teško im je prihvatiti da je Bog zainteresiran i za sretan spolni suživot ljudi i da u tomu trenutku daruje supružnicima svoje darove”, piše Knotz objašnjavajući kako se tu radi o krivoj predodžbi koja se definira pitanjem – što Bog ima s mojom spolnošću?

-A što ima Bog s tvojim zdravljem, novcem, poslom, odmorom, ljubavlju, smrću? Ako nema ništa, znači da nisi kršćanin -  odgovara on

 - Kod muškarca izbacivanje sjemena prati ‘automatsko’ zadovoljstvo. Zato ga, naravno, želi što je moguće češće. Kod žene prihvaćanje spolnoga čina i rizik mogućega začeća u brojnim slučajevima nisu ‘automatski’ prirodno nagrađeni snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na spolni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu nego poradi vlastite potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme spolnoga čina nastoji nagraditi ženinu odanost, trud i rizik -  piše Knotz i naglašava kako je muž dužan posebno se brinuti da žena za vrijeme spolnoga čina doživi zadovoljavajuću emocionalnu bliskost i seksualno zadovoljstvo.

'U oralnom seksu ne treba tražiti grijeh'

Što se tiče oralnog seksa Knotz tvrdi

- Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh -  tvrdi Knotz dodajući kako bi crkveni nauk zapao u proturječnost kada bi propovijedao da se neke dijelove tijela voljene osobe, kao što su usta, ruke, grudi, bedra, stražnjica može milovati i ljubiti, a druge – na primjer spolne organe – nije dopušteno ljubiti, maziti, dodirivati te da pripadaju u drugu kategoriju i da ih se ne može voljeti na isti način i iz toga maženja crpiti užitak.

Foto: Dreamstime

- Ozbiljna smetnja za prihvaćanje nauka Crkve jest vrlo usko shvaćanje katoličkoga morala. Svodi ga se na goli popis zapovijedi i zabrana – onoga što nije dopušteno činiti ili onoga što se mora činiti. Takav pristup nanosi veliku štetu i spolnomu životu supružnika i samo je prividno sukladan s evanđeljem. Želimo li da katolički supružnici okuse istinsku Radosnu vijest, koja će njihov spolni život oslobađati od zla – od grijeha i nepotrebna osjećaja krivnje – a umjesto toga rađati mir i radost srca, onda konačno moramo proširiti perspektivu našega pogleda na katolički moral - piše Knotz te naglašava kako se poslije dobra spolnoga odnosa, puna ljubavi, svijet supružnicima  čini živopisniji, bolji. U kući se popravlja ozračje.

- Muškarci bivaju blaži, žene postaju uviđavnije i vedrije. Muškarci osjećaju nadolazak životne energije, veću volju za poslom, spremnost prihvaćanja teških zadaća koje su do tada odgađali. Žene koje se osjećaju voljene cijelo vrijeme su mislima i srcem uz muža, s većom se strašću angažiraju u obiteljskome životu i lakše rješavaju svakodnevne probleme - ističe Knotz.

Pilula

Kontracepcijska pilula vodi u nekršćansku kulturu – nesumnjivo narušava integritet ljudskoga tijela. Odluka o njezinoj uporabi rađa neminovnost njezina redovita uzimanja, mijenja poimanje ljudskoga tijela, pristanak je na modificiranje ljudske prirode koju je stvorio Bog, a samim tim dovodi u pitanje mudrost i ljubav Stvoritelja.

Kondom

Pristankom na korištenje kondoma već prekoračujemo granice ljudskoga tijela. Takav pristanak svojevrsna je inicijacija za svjetonazor čije je vrelo daleko od evanđelja. Kada muž želi upotrijebiti kondom strana koja se s tim ne slaže ima moralnu obvezu jasno izraziti svoje neslaganje s takvom formom spolnoga odnosa.

Analni seks

Analni seks shvaćen kao prodiranje muškoga uda u analni otvor nije normalan spolni čin. Takvo ponašanje ne učvršćuje bračnu vezu, a šteti zdravlju (npr. ozljede koje mogu dovesti do zaraze). Građa rektuma nije prilagođena za spolni odnos. Muškarci nemaju prava zahtijevati od žena takav način spolnoga odnosa.

Igračke

Granica je prekoračena na štetu bračne veze kada supružnici počinju koristiti raznovrsne stimulatore: prstenje koje produžuje erekciju, vaginalne kuglice, kemijska sredstva koja pojačavaju pobudu i sl. Te dosjetke imaju za cilj umjetno izazvati i pojačati zadovoljstvo, crpsti ga više nego što to daje tjelesnost dviju osoba koje se vole.


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message