Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Orešar je za svoj Orbis izvukao 24 mil. kuna iz Jadrankamena

Jadrankamen je od Orbisa za 9 milijuna otkupio nenaplativo potraživanje, a za 15 milijuna kuna tvrtku u Sofiji. Orešara i Truskallera tereti za više kaznenih djela

Jurica Galoić/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
35 komentara

Bruno Orešar, vlasnik bračkog Jadrankamena i predsjednik Nadzornog odbora, i Erwin Truskaller, bivši predsjednik uprave, prema posebnom izvješću koje je splitska policija dostavila Državnom odvjetništvu, oštetili su Jadrankamen za više od 24 milijuna kuna.

Tereti ih se za niz kaznenih djela u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za Orešarovu tvrtku Orbis holding, a na štetu Jadrankamena. Sklopili su 2009. godine ugovor o preuzimanju duga po kojemu je Jadrankamen devet milijuna kuna platio nenaplativo potraživanje koje je Orbis holding imao prema tvrtki Atrium Spalatum.

Usto, Orešar i Truskaller su 2008. sklopili ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela tvrtke MB 94 iz Bugarske. Jadrankamen je od Orbis holdinga otkupio 50 posto udjela u tvrtki MB 94 registriranoj u Sofiji. Izdao je mjenicu na 15 milijuna kuna, koju je Erste Factoring isplatio Orbis holdingu. Orbis se obvezao dokapitalizirati društvo s pet milijuna kuna, a u suprotnom, ugovor će se raskinuti. Prošle su četiri godine, društvo nije dokapitalizirano, a Jadrankamen nikada nije uveden kao vlasnik MB 94 čije je dionice platio.

I dok Državno odvjetništvo prikuplja podatke o izvlačenju novca iz Jadrankamena, bračka je tvrtka na koljenima. Radnici su u štrajku, ne primaju plaće, a u petak su bez uspjeha došli u Split po ključeve službenih automobila. Direktor Vedran Vilović već je bio predao zahtjev za stečaj, a sam je dao ostavku nakon što je nekoliko radnika prijavio da su ga ispljuskali.

Možda vas zanima i ovo:
Message