Obavijesti

News

Komentari 7

Orešković: 'Ministar pravosuđa ne radi svoj posao', Habijan (HDZ): 'Dotična samo kleveće'

Orešković: 'Ministar pravosuđa ne radi svoj posao', Habijan (HDZ):  'Dotična samo kleveće'

Vlada ne poduzima ništa za poboljšanje uvjeta i plaća sudaca, poručuje zastupnica Centra Dalija Orešković. HDZ-ov Damir Habijan proziva oporbu za vršenje pritiska na pravosudna tijela

VIDEO

S jedne strane sudac pokazuje da ima smisla za humor, što kao ljudska karakteristika i nije nešto negativno, međutim postoje profesije koje traže da određeni dignitet i ozbiljnost postoje 24 sata na dan. Netko tko je sudac, sudac je i u sudnici i izvan nje i u tom smislu, da sam Državno sudbeno vijeće na ovakvu situaciju ne bih gledala blagonaklono. Istovremeno, treba priznati da i mi saborski zastupnici nekad, kad su nam oduzete sve druge proceduralne i institucionalne mogućnosti, moramo posegnuti za tom jednom praksom izlaženja izvan digniteta funkcije koju obavljamo, istaknula je Dalija Orešković, zastupnica Centra, komentirajući slučaj suca s Krka, koji je odgodio ročište jer ga je "spopala zlovolja kad je vidio svoju platnu listi."

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Dalija Orešković 04:36

'Vlada ne poduzima ništa po pitanju problema u pravosuđu'

Naglasak je stavila i na izvješće predsjednika Vrhovnog suda, koji je, istaknula je, vrlo dobro opisao probleme u pravosuđu, a koji se odnose i na neadekvatne plaće, ali i općenito loših uvjeta rada sudaca. 

Sudac na Krku odgodio ročište, tvrdi: 'Spopala me zlovolja kad sam dobio svoju platnu listu'
Sudac na Krku odgodio ročište, tvrdi: 'Spopala me zlovolja kad sam dobio svoju platnu listu'

- Činjenica je da Vlada po tom pitanju ne poduzima ništa, da izvještaje usvaja, prima na znanje i nakon toga ga spremi u ladicu, što znači da ga usvaja s figom u džepu, a ministar pravosuđa, čiji je jedini zadatak, ne to da se upliće u sudske procese nego da sucima omogući da budu učinkovitiji, brži, e on to ne radi. Pa je jedan domišljati sudac odlučio riskirati i vlastiti ugled kako bi ukazao na tu apsurdnost situacije - kaže.

Desetljećima se, dodala je, o ljudima u sustavu, bilo u pravosuđu, zdravstvu ili obrazovanju, ne vodi računa. 

Habijan (HDZ): 'Oporba vrši pritisak na pravosuđe, imaju dvostruka mjerila, posebno Orešković'

HDZ-ov Damir Habijan, s druge strane, naglašava pritisak na pravosuđe, koji dolaze od strane oporbe.

Slučaj Dekanić širi krakove: Pokrenut disciplinski postupak protiv još četvero policajca
Slučaj Dekanić širi krakove: Pokrenut disciplinski postupak protiv još četvero policajca

- Proteklih nekoliko tjedana svjedoci smo eklatantnih, vrlo teških pritisaka na pravosuđe. Podsjetit ću na izjavu, koja je prilično zapanjujuća, a imali smo je prilike čuti prilikom rasprave o izvješću o radu DORH-a i glavne državne odvjetnice, kada su pojedini oporbeni zastupnici rekli, citiram: "procesuirat ćemo i vas i vaše suradnike." Takav narativ prema neovisnim i samostalnim institucijama je za svaku osudu i primjer pritiska na pravosuđe - istaknuo je pa podsjetio još i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića vezano za pravomoćnu presudu Tomislavu Sauchi i suradnicima. 

- A kada se na vrlo grub način obrušio na one koji su takvu presudu donijeli. Na ovakav način zadirati i komentirati pravomoćne presude zato što, očito, s narativom i sadržajem niste zadovoljni je nešto što je doista za najveću osudu. Isto tako podsjećam kao primjer dvostrukih mjerila i licemjerja na onaj zadnji primjer uhićenja u Rijeci i Međimurju, a tiče se SDP-ovih članova ili suradnika. Kod oporbe vlada muk i u tom slučaju za njih vrijedi načelo presumpcije nevinosti, a kada se radi o bilo kome drugome, pogotovo ako je iz HDZ-a, onda tog načela nema i zaziva se DORH, prozivaju se DORH i Uskok što se čekalo - naveo je.

Oporba ne smije šutjeti na uhićenja SDP-ovaca. Jer daje HDZ-u priliku da se naslađuje
Oporba ne smije šutjeti na uhićenja SDP-ovaca. Jer daje HDZ-u priliku da se naslađuje

A posebno se zbog dvostrukih mjerila obrušio upravo i na zastupnicu Orešković. 

- Radi se o bivšoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa, koja svakodnevno kleveće, naziva članove, ne samo HDZ-a nego vladajuće koalicije, najgorim mogućim epitetima i kad se odgovori toj dotičnoj gospođi, koja je kad je bila predsjednica Povjerenstva imala jedinu obvezu primijeniti jedan jedan Zakon, što nije uspjela, onda se nađe uvrijeđena. Lako se predstaviti kao vrhunska pravnica, koja to očito nije, kao vrhovni moralni autoritet, no kada dobije jedan umjeren, normalan odgovor, e onda se nađe uvrijeđena i zaziva u pomoć i druge oporbene zastupnike, traži predsjednika Sabora zaštitu, dakle, dvostruka mjerila i licemjerje - istaknuo je ponovivši kako su svi ti primjeri jasni pokazatelji kako oporba, predvođena svojim liderom Milanovićem, vrši svakodnevan pritisak na pravosuđe. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa