Obavijesti

News

Komentari 806

'Za HDZ znamo što želi, ali nisam sigurna da zna i Most'

'Za HDZ znamo što želi, ali nisam sigurna da zna i Most'
31

U tijeku je druga sjednica Sabora. Nakon što je mandatar Tihomir Orešković predstavio vladu i program, uslijedila je rasprava zastupnika i saborskih klubova

VIDEO

Prije sjednice Sabora u 9 sati Domoljubna koalicija i Most će potpisati sporazum o suradnji oko reformske Vlade, u kojem će biti naznačene točke i smjernice o onome što nova vlada želi promijeniti.

Druga sjednica 8. saziva Hrvatskoga sabora počinje u 9.30 sati

Na njoj će najprije biti izabrani potpredsjednici Sabora. Iz kvote vladajućih bit će predloženi Robert Podolnjak iz Mosta, HDZ-ov Ante Sanader te Ivan Tepeš iz HSP-a dr. Ante Starčević, dok će za opozicijske potpredsjednice biti predložene HNS-ova Vesna Pusić i SDP-ova Milanka Opačić. 

Uz to izabrat će se i tajnik Sabora za kojeg je predložen HDZ-ov pravnik, bivši zastupnik te stranke na suđenju za Fimi mediju i bivši šef Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz 5. i 6. saziva Sabora Damir Sesvečan. Izabran će biti i njegov zamjenik, odnosno tajnik plenarne sjednice za kojeg je predložen Ivan Bukarica, koji je taj posao već obavljao u mandatu predsjednika Sabora Luke Bebića, dok je u prošlom sazivu bio tajnik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Majstor prezentacije' predstavlja buduću Vladu

Tek nakon što se obave svi 'saborski poslovi',  manadatar Tihomir Orešković će u 30 minuta zastupnicima Hrvatskog sabora predstaviti članove i program Vlade.  On se odlučio da neće održati klasični govor za saborskom govornicom već će svoj tim i program Vlade predstaviti uz pomoć Power Point prezentacije. U HDZ-u najavljuju da će to biti vrlo zanimljiva prezentacija, jer je Orešković 'majstor prezentacije'. 

Orešković planira ukratko po resorima predstaviti mjere koje želi provesti. HRT doznaje da će predložiti uspostavu agencije za upravljanje javnim dugom. Predložit će privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Najavit će ustroj i početak rada buduće burze energije. Orešković će, doznajemo, najaviti i povećanje izdvajanja za obrazovanje i istraživanje te npr. uvođenje 'male mature'.  U kulturi bi se izdvajanja već ove godine trebala povećati na 1% državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5%. 

Objavljen sastav nove Vlade

Osim programa, Orešković će predstaviti i svoje kandidate za ministre. Uz Tihomira Oreškovića kao premijera, na čelu Vlade bit će prvi potpredsjednik s ovlastima zamjenika premijera Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i Domoljubne koalicije, te potpredsjednik Vlade Božo Petrov, čelnik Mosta. 

Kad je riječ o budućim ministrima iz kvote Domoljubne koalicije za Vladu, ministar financija bit će Zdravko Marić, ministar poduzetništva i obrta bit će Darko Horvat, resor rada i mirovinskog sustava vodit će Nada Šikić, na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture bit će Oleg Butković, ministar graditeljstva i prostornog uređenja bit će Lovro Kuščević, ministar branitelja Mijo Crnoja, na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova bit će Miro Kovač, na čelu obrane bit će Josip Buljević, dok će Ministarstvo turizma voditi Anton Kliman. Ministar zdravstva bit će Dario Nakić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta bit će Predrag Šustar, dok će Ministarstvo kulture voditi Zlatko Hasanbegović. Na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bit će Tomislav Tolušić, a resor socijalne politike i mladih vodit će Bernardica Juretić.

Što se tiče članova nove Vlade iz Mosta, ministar pravosuđa bit će Ante Šprlje, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar poljoprivrede bit će Davor Romić, a ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Nakon što predstavi Vladu otvorit će se saborska rasprava u kojoj prema poslovniku mogu sudjelovati svi. Klubovi zastupnika, kojih je trenutno 12, mogu govoriti 15 minuta, dok zastupnici u pojedinačnoj raspravi mogu govoriti 10 minuta. Predsjednik Sabora Željko Reiner je u četvrtak istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.

Na kraju rasprave o članovima Vlade Sabor će glasovati o povjerenju Vladi.







Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 806
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a