Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Orsat Miljenić: Neisplata plaća bit će po novom kazneno djelo

Poslodavcima će se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
73 komentara

Izmjenama Kaznenog zakona koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca, piše Večernji list.

- Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu - objasnio je u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući konačni prijedlog zakona. 

Ovu izmjenu u drugom čitanju šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar protumačio je kao pristajanje na zahtjeve njegove stranke, čiji su zastupnici u prvom čitanju tražili da se neizdavanje obračuna plaće tretira kao zasebno kazneno djelo.

- Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća, jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće. Nije nam cilj kazneno goniti poslodavce i stavljati ih u zatvor - tvrdi Lesar koji vjeruje da bi prijetnja kaznenim progonom poslodavce natjerala da u svakom slučaju izdaju obračun plaće.

- Koga to štitite, što je to da prema njima nemamo hrabrosti reći da su počinili dvostruko kazneno djelo - zanimalo je Lesara, no ministar Miljenić nije odustajao od stava da neizdavanje potvrde o plaći treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo.

Oporba se i dalje zdušno bori protiv prebacivanja posjedovanja droge za osobnu uporabu iz kaznene u prekršajnu sferu, pa je tako Lovrin ponovila stav svoje stranke da je droga zlo koje uništava pojedinca, obitelj i cijelu zajednicu. Ministar je ponovio da to nije dekriminalizacija, nego je i dalje kazneno djelo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message