News

Komentari 0

Osijek: Dvojica optužena zbog krijumčarenja droge i oružja

Uskok tvrdi da su se udružili radi nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje velikih količina ecstasyja i kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku, kao i krijumčarenje oružja iz BiH u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe

Uskok je u petak, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv dvojice krijumčara u dobi od 48 i 42 godine osumnjičenih da su iz Nizozemske 'uvozili' kokain i ecstazy, ali i oružje iz Bosne i Hercegovine u zapadnu Europu.

Optužnicom se 48-godišnjaku stavlja na teret da je s nizozemskim državljaninom od kraja 2017. do 18. rujna na području Hrvatske, Nizozemske, Slovenije i Bosne i Hercegovine u zajedničko djelovanje povezali 42-godišnjaka i više osoba iz Hrvatske, Nizozemske i BiH.

Uskok tvrdi da su se udružili radi nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje velikih količina ecstasyja i kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku, kao i krijumčarenje oružja iz BiH u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe. Kupci su bili unaprijed dogovoreni.

Prvookrivljeni 48-godišnjak se tereti da je u dva navrata s osobama iz BiH dogovorio nabavu najmanje deset različitih pušaka s pripadajućom opremom i 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva težine 37 kilograma. Prvookrivljeni je potom organizirao prebacivanje oružja iz BiH u Hrvatsku, gdje ga je trebao osobno preuzeti i zatim isporučiti nizozemskim državljanima koje su prethodno angažirali radi krijumčarenja u Nizozemsku i prodaje unaprijed dogovorenim kupcima.

Krijumčareno oružje pronašli su policajci i carinici neposredno nakon što je prebačeno iz BiH u Hrvatsku.

Uz to, 48-godišnjaku se stavlja na teret da je s osobama iz Nizozemske dogovorio nabavu najmanje dva kilograma kokaina i organizirao njegovo krijumčarenje iz te države u Hrvatsku radi daljnje preprodaje. Za daljnju preprodaju angažirao je 42-godišnjaka koji je od ožujka do lipnja drogu prodavao na području Istre.

Nadalje, 48-godišnjak je s nizozemskim državljaninom i 42-godišnjakom dogovorio krijumčarenje 4,4 kilograma ecstasyja iz Nizozemske u Hrvatsku. Kako bi sakrili drogu, 48-godišnjak i nizozemski državljanin su pribavili prerađeni vatrogasni aparat te angažirali drugog nizozemskog državljanina koji je drogu prevezao do graničnog prijelaza Macelj. Drogu je na granici preuzeo 48-godišnjak koji se radi daljnje preprodaje uputio do Istre, dok je 42-godišnjak kontaktirao kupce.

Do isporuke nije došlo jer je 48-godišnjak uhićen nakon što je u njegovom vozilu pronađena droga. Na Uskokov prijedlog sud je za 48-godišnjaka i 42-godišnjaka odredio produljenje istražnog zatvora.

Foto:Ilustracija

Najčitaniji članci