Obavijesti

News

Komentari 0

Osijek za biciklističke staze i bicikle osigurao 13 milijuna kn

Osijek za biciklističke staze i bicikle osigurao 13 milijuna kn
1

Za projekte kojima je predviđena rekonstrukcija dviju biciklističkih staza i nabavka bicikala bit će izdvojeno oko 13 milijuna kuna, od čega će se najveći dio sufinancirati sredstvima EU fondova

Dogradonačelnik Boris Piližota rekao je u petak na konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti da su nedavno potpisani ugovori za projekt "Biciklističke staze grada Osijeka", vrijedan oko četiri milijuna kuna za koji su osigurana sredstva iz EU fondova.

Projektom je predviđena detaljna rekonstrukcija biciklističkih staza na Biljskoj i Tenjskoj cesti, gdje ljudi svakodnevno voze bicikle, s tim da će uz Biljsku cestu biti izgrađena javna rasvjeta te postavljene sigurnosne ograde, kazao je Piližota.

Drugi projekt  "E-mobilnost grada Osijeka", vrijedan oko devet milijuna kuna, uključuje nabavu 175 bicikala, od čega 50 električnih, te izgradnju 25 samouslužnih stanica u gradu, gdje će se moći puniti električne bicikle.

Pokretanje videa ...

Na tim stanicama korisnici će moći i unajmiti bicikl pri čemu će usluge najma plaćati karticama. Cilj projekta je integracija s drugim prijevoznim sredstvima iz sustava javnog prijevoza, ističu u osječkoj Gradskoj upravi.

Za rekonstrukciju biciklističkih staza već je raspisan natječaj, a projekti bi trebali bi biti ostvareni za dvije godine.

Europska komisija je 2002. godine podržala projekt Europski tjedan mobilnosti, ponudivši gradovima mogućnost uvođenja održivih prijevoznih sredstava kako bi se potaknulo stanovnike da počnu razmišljati o alternatvnim sredstvima prijevoza.