Obavijesti

News

Komentari 45

Marijan je ostao bez fotelje jer je ukinuo presudu HNS-ovcu?

Marijan je ostao bez fotelje jer je ukinuo presudu HNS-ovcu?
1

Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, i Petar Turković dva puta su nepravomoćno proglašeni krivima za aferu 'Nanbudo', no presudu od 19. rujna 2014. godine ukinuo je Ranko Marijan

VIDEO

Ranko Marijan, koji se spominjao kao HNS-ov kandidat za ministra pravosuđa, ispao je iz igre odmah na početku pregovora s HDZ-om.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Mogući razlog zbog kojeg je HNS ekspresno ostao bez ministarstva pravosuđa je to što se potpis Ranka Marijana nalazi u odluci Vrhovnog suda kojom je ukinuta presuda glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku za zlouporabu položaja.

Ranko Marijan predsjedavao je sudskim vijećem koje je presudu u aferi Nanbudo vratilo na ponovljeno suđenje.

Podsjetimo, osim Ferenčaka u toj aferi optužen je i Petar Turković. Sudit će im se i treći put, a prema optužnici, Ferenčak i Turković su 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakov Ferbos inženjering te Turkovića, koji su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Dvaput su nepravomoćno proglašeni krivima. Nepravomoćnom presudom od 19. rujna 2014., koju je ukinuo Ranko Marijan, svaki je nepravomoćno dobio po 14 mjeseci zatvora. Od tih 14 mjeseci, sedam mjeseci trebali su provesti u zatvoru, a sedam mjeseci je bila uvjetna kazna ako u četiri sljedeće godine ne počine novo kazneno djelo.

U korist proračuna trebali su svaki uplatiti po oko dva milijuna kuna. Sudac u Vrhovnom sudu Ranko Marijan (63), iza sebe ima radno iskustvo u ministarstvu, 2000. i 2001. bio je zamjenik ministra pravosuđa. Autor je više radova iz područja kaznenog prava, sudačke etike, ustroja i funkcioniranja sudbene vlasti. Bio je član radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu više nacrta prijedloga izmjena i dopuna zakona...

U aferi Nanbudo Ferenčaka je branio odvjetnik Rajko Mlinarić, koji je lani postao sudac Ustavnog suda.

U dugogodišnjoj karijeri Mlinarić je zastupao još nekoliko čelnika HNS-a - Radimira Čačića na suđenju za prometnu nesreću u Mađarskoj dok je još bio u narodnjacima, kao i bivšeg dubrovačkoga gradonačelnika Andru Vlahušića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..