Obavijesti

News

Komentari 0

Osmero mališana iz vrtića u Đakovu zarazilo se salmonelom

Osmero mališana  iz vrtića u Đakovu zarazilo se salmonelom
1

Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero, kaže dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju

VIDEO

Osmero mališana koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića zaraženo je salmonelom, zbog čega su neki završili i na bolničkom liječenju.  Iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije napominju kako je salmonela potvrđena kod djece te da je pod kontrolom.

- Salmonela se pojavila u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno - rekao je Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju za Glas Slavonije

Dodaje kako ne treba raditi paniku te da je razgovarao s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama. Ostali roditelji potvrdili su kako njihova djeca nisu zaražena. 

- Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero - kaže dr. Dijanić te dodaje kako je do bolesti došlo uslijed velikih vrućina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako salmonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalim - kaže liječnik.  

Vrtićka hrana nije krivac

No, zaraza nije stigla od hrane u vrtiću. Dr. Dijanić navodi kako je radio analizu hrane te analizu obrisaka i otisaka u vrtiću i sve je u pogledu salmonele negativno.  

- Radili smo obradu kuhinje, svega ostalog i sve je negativno. Kako se salmonela pojavila jednostavno nemam odgovor. Da je u pitanju hrana, pojavila bi se salmonela i dalje - rekao je dr. Dijanić. 

Roditelji oboljelih mališana pričaju kako im je rečeno da se djeca nisu zarazila u vrtiću, već su najvjerojatnije bolest donijela od kuće. Svi roditelji zaražene djece podvrgnuti su testiranjima, no svi su negativni. 

'Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu'

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina kaže kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj. 

- Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je ima - rekla je Ornela Koprčina, ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u