'Krenula epidemija': Ospice je dobilo i dvoje djelatnika RTL-a | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 144

'Krenula epidemija': Ospice je dobilo i dvoje djelatnika RTL-a

'Krenula epidemija': Ospice je dobilo i dvoje djelatnika RTL-a
1

Nakon prijavljenih sedam slučajeva tijekom protekla dva tjedna, preko vikenda su se u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prijavilo još troje ljudi...

VIDEO

Kod dvoje zaposlenika RTL-a zabilježene su ospice. Nakon prijavljenih sedam slučajeva tijekom protekla dva tjedna, preko vikenda su se u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prijavilo još troje ljudi. Za dvoje ljudi laboratorijski je potvrđena bolest.

Kako doznajemo s RTL-a, doktori su proveli i kontrolu ostalih zaposlenika kako bi provjerili je li se zarazna bolest proširila.

Od početka godine zabilježena su 32 slučaja ospica. Nije poznato jesu li zaposlenici kod kojih su se pojavile ospice cijepljeni. Trenutačno su na kućnom liječenju te doktori prate njihovo zdravstveno stanje.

Još dvoje zaraženih

Još se dvoje ljudi javilo u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" zbog zaraze ospicama. Potvrdio nam je to predstojnik Klinike doc.dr. Ivan Puljiz rekavši da su u pitanju muškarac i žena iz Zagreba u četrdesetim godinama koji nisu hospitalizirani, već su obrađeni i liječe se ambulantno. Imaju, kaže predstojnik Klinike, blaži oblik bolesti, što znači da su prisutni svi simptomi, ali u blažem i lakšem obliku te bez komplikacija.

Liječnici u Zaraznoj za sada još utvrđuju jesu li pacijenti cijepljeni, a s obzirom da bolest nije otišla u najtežem smjeru, pretpostavljaju da možda nisu bili kompletno cijepljeni. Oboje su se zarazili u Zagrebu gdje virus trenutno cirkulira. Prije nekoliko dana smo izvijestili i o sedmero pacijenata koji su u Zaraznoj hospitalizirani zbog težeg oblika ospica.

Pem Novosel: Krenula je epidemija

- U Zagrebu, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske definitivno je krenula epidemija ospica, potvrdila je Indexu epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i dodala:

U Zagrebu je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva ospica, ne računajući još dva uvezena slučaja s početka godine koji nisu bili povezani.

- Ovdje se radi o našim građanima od kojih su neki povezani, dok se za druge povezanost ne može utvrditi. Dobar dio od 11 oboljelih dolazi sa šireg područja općine Trešnjevka, tako da je moguće da su se zarazili u nekom javnom prijevozu ili u nekom trgovačkom centru. No to su za sada samo pretpostavke. Dvije osobe zaražene su u TV kući RTL, a doznali smo da ondje postoji još jedna osoba sa sumnjom na moguće ospice. Također postoji sumnja da bi mogao biti zaražen jedan tinejdžer u jednoj školi. No za to još nemamo potvrdu, a budući da je klinička slika toliko općenita, nezahvalno je govoriti o tome kao o slučajevima sve dok nema laboratorijske potvrde, tumači Pem Novosel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 144

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta