Obavijesti

News

Komentari 517

Ostala bez imuniteta: Ne bojim se suda jer Bog je uz mene...

Ostala bez imuniteta: Ne bojim se suda jer Bog je uz mene...
6

Ukidanje imuniteta za Josipu Rimac je uobičajena procedura. Izvori bliski njoj kažu da SDP sve plasira spektakularno, ali i poručuju da neće uspjeti zastrašiti HDZ

VIDEO

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je i bez rasprave skinulo imunitet Josipi Rimac (HDZ). 

Ona je u zastupničku klupu sjela u petak 18. rujna prije manje od tjedan dana. U Sabor je u utorak poslijepodne stigao zahtjeva DORH-a za skidanje imuniteta Josipi Rimac kako bi moglo nastaviti s istragom bivše kninske gradonačelnice zbog sumnje da je neosnovano stekla stambeni prostor.

Odluku MIP-a u petak mora glasovanjem potvrditi i Sabor. 

Najmlađa gradonačelnica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Josipa Rimac danas ima 35 godina. Na funkciju gradonačelnice Knina došla je s 25 godina. Ravnateljica Crvenog križa Knin postala je sa samo 20 godina, dok se u trenutačno vodeću oporbenu stranku učlanila sa 16 godina. Najnovija dužnost, uz ovu dvotjednu saborsku, joj je direktorica HDZ-ove kampanje. Mjesto je to koje joj je ponudio Tomislav Karamarko, treći u nizu predsjednika stranke koji su je, barem u vrijeme predsjedanja strankom, simpatizirali.

Prvi njezini politički uspjesi vežu se uz Ivu Sanadera. Upravo se on prije deset godina založio za to da Rimac bude HDZ-ova kandidatkinja za čelno mjesto Knina na lokalnim izborima.

PIXSELL

Uoči tih lokalnih izbora 2005. godine grupica na čelu s Ivićem Pašalićem pokušala je svrgnuti Ivu Sanadera. Nije im uspjelo, pa je Pašalić pokrenuo Hrvatski blok, a najjači ogranak bio mu je upravo u Kninu.

HDZ je morao biti originalan kako bi u utrci za gradonačelničko mjesto pobijedio upravo njihov kandidat.

- Pojavila se ideja da kandidat bude netko mlad, netko tko može ujediniti sve. Među nekoliko imena, bilo je i moje ime. Nije to bila laka odluka, ni onima u stranci koji su me birali kao kandidatkinju, a ni meni. Ali kad je konačno donesena odluka da ću to biti ja, znala sam da preuzimam veliku odgovornost. No ni blizu nisam bila svjesna što preuzimam - priznala nam je nedavno Rimac. Na gradonačelničku funkciju građani su je birali tri puta, zadnji put na lokalnim izborima 2013.

Godinu ranije Rimac se na unutarstranačkim izborima svrstala uz Karamarka. Bio je to kraj dobrih odnosa između nje i dojučerašnje šefice HDZ-a, Sanaderove nasljednice Jadranke Kosor. I o tome je Rimac nedavno otvoreno govorila.

- Jednom prilikom kao gradonačelnica Knina darovala sam joj broš s motivom kninske tvrđave, tj. krune kralja Zvonimira i kninske zastave.­ A ona mi ga je, kad sam se svrstala uz Karamarka, vratila poštom, u paketu­ - rekla je Rimac u jednom intervjuu. 

Nije joj ostala dužna. Na unutarstranačke izbore stavila je taj isti broš i tako joj vratila. S Karamarkovom pobjedom, Rimac je postala članica predsjedništva, a sada samouvjereno kreće u izbornu kampanju, i to kao direktorica.

U saborskim klupama, u kojima će ukupno provesti dva tjedna, zamijenila je Antu Jerolimova (HDZ), koji je ostavku na zastupničku dužnost podnio nakon što mu je skinut imunitet kako bi ga se moglo kazneno progoniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

Ni to ni istraga koja joj je na leđima, Rimac, čini se, nimalo ne zabrinjava.

- Govorili su da neću moći, da ću odustati, da sam žrtveno janje, da ću izgorjeti. A ja sam znala da moram uspjeti - priznala nam je nedavno da se s kritikama nosi od samog početka političke karijere. Tada je i dodala kako su joj podrška članovi obitelji i prijatelji.

Rimac je rođena u Lukaru, 15-ak kilometara od Knina kao peto i posljednje dijete u obitelji Čulina.

Privatni album

Majka Kata i otac Josip kćerima su sagradili kuću u Kninu u kojoj su živjele dok su išle u školu. Tako je Rimac već kao šestogodišnja djevojčica živjela sa starijim sestrama. Kako je i sama priznala, to ju je naučilo disciplini, radu i redu. Tijekom Domovinskog rata obitelj je bila prisiljena napustiti Knin, a otac je bio zatočen u kninskom zatvoru. 

Po povratku u oslobođeni grad, Josipa je završila ekonomsku školu. Kasnije je, uz rad, studirala u Splitu i na zagrebačkom Libertasu, dok je prije dvije godine upisala diplomski studij na Veleučilištu Vern. Udana je i ima kćer Katju. U braku je jubilarnih 15 godina.

- Tko bi rekao, a ja se osjećam kao da su mi 22 - govori prpošno ostavljajući dojam da na njoj ni sudski procesi ne bi ostavili trag.

Ivan Klarin (SDP) smatra da je sve dočekala i te kako spremna.

- Poslali su je u Sabor kako bi je zaštitili saborskim imunitetom, a istodobno su je makli s mjesta gradonačelnice kako DORH ne bi mogao tražiti pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela - rekao je SDP-ov saborski zastupnik.

Privatni album
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 517
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a