News

Komentari 56

Oštetili Split za 463.000 kuna? Baldasaru prijeti do 10 godina

Oštetili  Split za 463.000 kuna? Baldasaru prijeti do 10 godina

Rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno, pa su bivši splitski gradonačelnik i još petero drugih službeno postali okrivljenici za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti

Županijski sud u Splitu odbio je USKOK-ove žalbe na rješenje suca istrage splitskog suda, kojim je kao neosnovano odbijeno rješenje o provođenju istrage protiv Joze Parčine, osnivača i vlasnika tvrtke 'Mimoza' d.o.o., a kojeg se teretilo za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i njegovih suradnika, piše Slobodna Dalmacija

Za sve druge aktere rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno, pa su oni i službeno postali okrivljenici za kazneno djelo zlouporabe za koje je, ako je takvom zlouporabom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Osim bivšeg SDP-ova gradonačelnika u priči su i nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo grada Splita Špiro Cokarić, zatim njegov nasljednik na mjestu šefa gradske komunale Damir Babić, sestra Joze Parčine i direktorica 'Mimoze' Jasna Parčina, te tadašnji voditelj Parčininog hotela 'Luxe Josip Čulić i još jedan bivši splitski poteštat Miroslav Buličić, koji je pod istragom zbog drugog nedjela. 

- Mogu vam potvrditi da smo dobili odluku suda vezano za našeg branjenika, no ništa više ne mogu vam komentirati jer je istraga u tijeku - rekao je Damir Primorac, odvjetnik Joze Parčine. 

U rješenju o provođenju istrage, koje je USKOK prije tri mjeseca objavio na svojim stranicama, stoji da se "osnovano sumnja da su od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. godine tadašnji gradonačelnik Grada Splita, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita i voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita, na traženje osnivača jednog trgovačkog društva (Jozo Parčina - op.a.), ovlaštene osobe za zastupanje tog društva i voditelja hotela kojeg je vlasnik navedeno društvo, trgovačkom društvu za potrebe hotela omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade utvrđene Zaključkom gradonačelnika za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita, kao i da društvo za korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta plati manji iznos od propisane naknade".

Parčinu se teretilo da je Baldasara i ekipu poticao da njegovoj tvrtki da njegovoj tvrtki 'Mimoza' za potrebe hotela 'Luxe' u Zvonimirovoj ulici dodijele 16 parkirnih mjesta u Ulici Sv. petra po cijeni od samo 100 kuna mjesečno. 

Grad je na taj način, kako tvrdi USKOK, oštećen za najmanje 463 tisuće kuna. Kao argument za progon Parčine USKOK navodi kako je, između ostalog, zabilježen razgovor u kojem Babić kaže Čuliću ""Ja znam kako je tebi s Parčinom" te navodi da su parkirališna mjesta i prometne suglasnosti za "Mimozu" izdane na traženje Parčine.

Također, navode i da Babić govori kako ga je baš "Parčina navukao da daju to". Zbog toga je USKOK smatrao da ne stoji zaključak suca istrage koji je naveo da ne postoji osnovana sumnja na poticanje zato jer se, među ostalim, ne može "sa sigurnošću tvrditi da se radi o okrivljeniku Jozi Parčini" iako baš on ima pravni interes za svoj hotel.

Sudsko vijeće Odjela za subijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zaključilo je, suprotno USKOK-u, kako u spisu nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na 'dostatni stušanj osnovane sumnje' i koji bi opravdali istragu. 

- Citirani sadržaji snimljenih razgovora između okrivljenika Damira Babića i Josipa Čulića sami po sebi, bez drugih dokaza koji bi jasno upućivali na sudjelovanje okrivljenika Parčine u inkriminirane radnje, nisu dostatni za postojanje osnovane sumnje", navodi splitsku Županijski sud - a prenosi Slobodna Dalmacija.

Najčitaniji članci