Obavijesti

News

Komentari 104

'Policija može svakoga pratiti, no ovo treba dodatno istražiti'

Ministar Ostojić je rekao kako se navodno prisluškivanje odnosi na curenje podataka oko lanjskih USKOK-ovih istraga, konkretno u slučaju Pavošević

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u četvrtak u Valbandonu kod Fažane održao konferenciju za novinare nakon što je objavljeno kako je u srpnju 2011. tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić naredio praćenje osmero novinara i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. 

- Ravnateljstvo policije već je izdalo priopćenje vezano uz ovaj slučaj. Međutim kao u svakom demokratskom društvu smatram da takav slučaj treba dodatno istražiti i zato sam zatražio unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se do kraja raščistio ovaj slučaj - kazao je ministar Ostojić. 

Na pitanje ima li policija uopće ovlasti da prati državnog odvjetnika Ostojić je istaknuo kako svatko može biti predmet takvih mjera. 

- No, ovaj slučaj zaslužuje da ga se posebno ispita jer je po meni neprihvatljivo da se eventualni zahtjev državnog odvjetnika upravo iskoristi eventualno protiv njega - naglasio je ministar i dodao kako cijeli ovaj slučaj treba čim prije raščistiti. Po njegovim riječima svi podaci koji su do sada iscurili ne demantiraju da je bilo određenih izvidnih radnji od strane policije te sada treba vidjeti da li je to netko zloupotrijebio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Unutarnja kontrola provjerava zakonitost i ako je netko postupio zakonito to je onda u redu. No, trebamo utvrditi da li je bilo prekoračenja ovlasti u iskorištavanju zakonskih ovlasti od strane policije - kazao je Ostojić. 

Dodao je kako su ti izvidi bili rađeni zbog curenja podataka iz prošlogodišnjih USKOK-ovih istraga poput iskaza Branke Pavošević. Ministar unutarnjih poslova objasnio je kako se u ovom slučaju ne radi o prisluškivanju već je u pitanju eventualno praćenje ili primjenu policijske ovlasti koja proizlazi iz članka 80 zakona o policijskim ovlastima u kojima ravnatelj policije može, bez da ikome podnosi izvješće, naredi praćenje određenih osoba.

- No, pitanje je koliko je to eventualno trajalo i je li se to doista dogodilo - poručio je Ostojić. 

Nije htio komentirati pitanje novinara kako je moguće da je Ivo Sanader gostujući u jednoj televizijskih emisiji govorio o razgovorima novinarke Ivanke Toma i glavnog državnog odvjetnika kazavši kako će ''unutarnja kontrola podnijeti izvješće o konkretnom slučaju“.

Kratko je prokomentirao i napad na suprugu vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe te kazao kako je Sabo odmah dobio policijsku zaštitu. Dodao je i kako nije bilo propusta u postupanju policije u slučaju Antonije Bilić. 

Milanović: Ne želim cipelariti svoje političke protivnike

-  Ne želim cipelariti svoje političke protivnike. Neću nikoga unaprijed optužiti, a vidjet ćemo što će reći interna kontrola u MUP-u. A onda će ljudi morati dati pokoje objašnjenje - komentar je premijera Zorana Milanovića na otkriće da je policija za vrijeme mandata ministra Tomislava Karamarka tajno pratila Mladena Bajića i osam novinara. 

Dodao je kako je najblaže rečeno, neobično to što se dogodilo, te da treba pričekati dan, dva da se vidi što je na stvari, piše Večernji list

HND: Treba mijenjati Zakon o policiji

U priopćenju Hrvatskog novinarskog društva stoji kako HND zahtijeva od svih odgovornih institucija temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. godine i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

- Ovaj najnoviji skandalozni slučaj tajnog praćenja novinara i izlista njihovih telefonskih poziva pokazuje da je potrebno mijenjati Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i postupanju tako da ne bude moguće pratiti i prisluškivati novinare dok rade novinarski posao - bez sudskog naloga - stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. 

U HND-u ističu kako je riječ o političkoj instrumentalizaciji policije u predizbornoj kampanji prošle godine, a novinari su tu stradali kao žrtve. Naglašavaju kako 'sve podsjeća na devedesete godine kada je represivni aparat prisluškivao, pratio i vodio policijske dosjee za više od 100 hrvatskih  novinara'

- Ako Hrvatska želi biti demokratska zemlja, oni koji je vode ne smiju dopustiti da se prate i prisluškuju novinari zbog toga što profesionalno obavljaju novinarski posao Represivna politika uvijek ima iste alate da održava vlastiti interes, a protiv interesa javnosti - stoji u priopćenju uz zaključak kako treba pojačati građanski nadzor nad policijom i obavještajnim službama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag