Obavijesti

News

Komentari 33

'Oštro smo protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj'

'Oštro smo protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj'

Iz Mosta su kritizirali i smanjivanje novčanih naknada za novorođeno dijete, istaknuvši da je ta mjera bila mehanizam da se poreznim obveznicima vrati novac koji su preko prireza uplaćivali u proračun

VIDEO

Oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini - klubovi HDZ-a i HSLS-a, Mosta te Domovinskog pokreta u ponedjeljak su se oštro usprotivili ukidanju mjere roditelj odgojitelj, kao i smanjenju novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman u ime kluba HDZ-a i HSLS-a osudio je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, istaknuvši da se "ne može drugačije nazvati" prijedlog o njenom skraćivanju, kao i drastičnom smanjivanju naknade unutar te mjere.

Grad Zagreb u petak je u javno savjetovanje uputio odluku prema kojoj će se novčana pomoć unutar mjere roditelj odgojitelj, sa 65 posto bruto prosječne zagrebačke plaće smanjiti na tisuću kuna mjesečno i skratiti do 7. godine života djeteta.

Herman je ustvrdio kako je "ukidanje najavljeno s bizarnim objašnjenjem kako je to bio veliki financijski trošak".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ima li demografija u 21. stoljeću u Hrvatskoj pa i u čitavoj Zapadnoj Europi svoju cijenu? Mi smatramo da ne, da je korist ove demografske mjere bila velika”, istaknuo je Herman na konferenciji za medije kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

Da je Bandić živ, i on bi učinio što i Tomašević s odgojiteljima
Da je Bandić živ, i on bi učinio što i Tomašević s odgojiteljima

Herman je rekao i da je u Zagrebu trenutno 5824 korisnika mjere roditelj odgojitelj, a da se iz gradskog proračuna trenutno za nju izdvaja 44 milijuna kuna mjesečno.

S druge strane, istaknuo je da se iz gradskog proračuna za subvencioniranje djece izdvaja 45 milijuna kuna, pa je upozorio na moguće prelijevanje, odnosno mogući rast troška subvencioniranja vrtića zbog sve djece koja će se, ukidanjem mjere, vratiti u predškolski odgoj.

Smatra i da je ocjena zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec, da mjera roditelj odgojitelj polučila malen ili dvojben rezultat, “nestručna i bez jasne matematike”.

“Broj trećeg i svakog sljedećeg djeteta u jednoj obitelji u Zagrebu je porastao uz pomoć ove mjere, a zaustavljen je i negativan prirodni priraštaj”, ustvrdio je Herman te zaključio da gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića ”očito vodi samo ideološki, a nikakav financijski interes”.

Marković (Most): Prošle godine 2700 djece ostalo je bez vrtićkih mjesta

Gradski zastupnik Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Lovro Marković upozorio je da Grad Zagreb nije napravio cjelovitu analizu demografskih i ekonomskih učinaka te mjere, a da, posebice kod ove odluke, nisu proučili kako će njezino ukidanje utjecati na popunjenost vrtićkih kapaciteta u Zagrebu.

“Mjera će doživjeti potpuni fijasko”, upozorio je Marković na konferenciji za medije kluba zastupnika Mosta te naveo da je prošle godine 2700 djece ostalo bez mjesta u vrtiću.

“Vrtići već na iduću jesen neće moći primiti svu djecu koja će se vratiti u sustav. U mjeri roditelj odgojitelj je više od 6000 djece, a prema sadašnjim pravilima, ta će djeca iz višečlanih obitelji imati prednost pri upisu”, kazao je Marković te upozorio da bi bez vrtićkih mjesta zbog toga mogla ostati djeca iz manjih obitelji.

Tomaševićev najveći rez dosad: Ukida mjeru roditelj odgojitelj i štedi preko 320 milijuna kuna
Tomaševićev najveći rez dosad: Ukida mjeru roditelj odgojitelj i štedi preko 320 milijuna kuna

Marković je istaknuo i da "Most nije branitelj mjere, nego njezinih korisnika”, te je predstavio prijedlog tog kluba kojom bi se postojeća mjera poboljšala. Prema Mostovom modelu, roditeljima odgajateljima trebalo bi dopustiti nastavak korištenja dijela sadašnje naknade uz rad na pola radnog vremena.

Iz Mosta su oštro kritizirali i smanjivanje novčanih naknada za novorođeno dijete, istaknuvši da je ta mjera bila mehanizam da se poreznim obveznicima vrati novac koji su preko prireza uplaćivali u gradski proračun.

Peternel: Tomašević svjetonazorskom odlukom udara na temelje hrvatskog društva

Gradski zastupnik Igor Peternel u ime kluba Domovinskog pokreta poručio je da ukidanje te mjere “nečuveno” te da kod građana stvara potpuno nepovjerenje u institucije.

“Smatramo da je to čisto svjetonazorska odluka, kojom se na simboličkoj razini udara na temelje hrvatskog društva, a to je obitelj”, ocijenio je Peternel na konferenciji za novinare.

Posebno je osudio ukidanje, odnosno drastično smanjenje naknade na 1000 kuna mjesečno postojećim korisnicima.

“One ugovore koje ste potpisali, to morate odraditi do kraja. Ljudi su svoj život posložili na određeni način”, upozorio je Peternel te osudio takvo, kako kaže, retroaktivno smanjenje prava.

Komentirajući druge aktualnosti, Peternel se oštro usprotivio najavljenom uvođenju covid potvrda u u javne i državne službe, u koje spadaju i gradske institucije, istaknuvši da je to “segregacijska i nepotrebna mjera” kojom se ne rješava gotovo ništa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag