Obavijesti

News

Komentari 1

Ostvario je nemoguće: Jake se bavi sportom, a skroz je slijep

Ostvario je nemoguće: Jake se bavi sportom, a skroz je slijep
1

Kada su mu kao dvanaestogodišnjem dječaku liječnici predvidjeli potpuno osljepljenje na oba oka, Jakeu je jedina želja bila još jednom vidjeti utakmicu najdraže momčadi. Svojim je radom i trudom tokom daljnjih godina ostvario dječački san.

VIDEO

Jake Olson (19) rođen je s rijetkim oblikom raka mrežnice. Vid na lijevo oko izgubio je još kao beba. Nakon brojnih tretmana, kemoterapija, liječenja i operacija, Jake je saznao kako je gubitak vida na desno oko neizbježna situacija. Tada je imao 12 godina. 

- Shvatio sam da ću se suočiti sa životom bez vida i bilo je teško. Nisam se osjećao potpuno beznadno, ali  postojao je taj osjećaj u meni, neznanja o tome kako ću više išta raditi - priznaje Jake. 

Od malih nogu, Jake je veliki obožavatelj kalifornijske momčadi američkog nogometa USC Trojans. Saznavši za nadolazeće sljepilo imao samo jednu želju - još jednom vidjeti Trojanse u igri te biti na njihovom treningu noć uoči operacije.

Bivši trener američke momčadi Pete Carroll pozvao je Jakea da osobno upozna igrače te provede malo više vremena s njima. Nakon nekog vremena, mladi je Jake postao počasni član kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve u vezi toga je jednostavno nevjerojatno i zauvijek ću biti zahvalan - prisjeća se oduševljeni Jake. 

Nažalost, nakon nekog vremena, dogodilo se najgore i Jake je ostao potpuno slijep na oba oka.

Od navijača do igrača

Ipak, unatoć sljepoći, Jake je s vremenom počeo razmišljati o igranju američkog nogometa. Tijekom srednje škole, pristupio je bivšem treneru tima Chucku Petersonu i zatražio da se priključi timu. Peterson mu je savjetovao da se vrati nakon ljeta.

- Na početku me nisu shvaćali preozbiljno, pogotovo zato što u početku nisam znao kako uopće igrati na poziciji srednjeg igrača koji jakim šutom dodaje loptu. Ipak, jedan me trener shvatio zaista ozbiljno i trenirao je sa mnom svaki dan. Kada sam se u kolovozu vratio i pokazao momčadi što mogu, shvatili su za što sam uistinu sposoban - prisjeća se Jake početaka, javlja Oddity Central.

- U jednom je trenu sve kliknulo u mojoj glavi. Pozicija na kojoj igram je nepromjenjiva i uvijek pucam loptu s iste pozicije i na istu udaljenost. Posjedujem mehaniku onoga što trebam napraviti, ali dosta toga je i u osjećaju - objašnjava Jake.

Nakon srednje škole, perspektivni je mladić nastavio igrati za Trojanse i na fakultetu. U rujnu prošle godine, preko Twittera je podijelio vijest kako mu se dugogodišnji san konačno ostvario.

- Sutra izlazim na Howard Jones teren, ne kao fan ili počasni član, već kao igrač USC Trojansa - napisao je Jake te dodao: 'Osjećaj je nevjerojatan'.

Svestran mladić

Osim igranja američkog nogometa, Jake se tijekom srednje škole bavio i golfom. Danas je motivacijski govornik te koautor knjige Open Your Eyes: 10 Uncommon Lessons to Discover a Happy Life.

Životna situacija osnažila ga je i naučila kako nikada ne treba odustati, a o svemu proživljenome kaže: 'Život je nepošten, nogomet je nepošten, stvari nisu pravedne. Ali, u isto vrijeme, na svakome od nas je da odluči koliko daleko želi ići i napredovati. Sve ovo naučilo me kako nikada ne treba odustati. Naučilo me da je bitno boriti se'.

Pogledajte Jakeovu priču: 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.