Obavijesti

Promo sadržaj

Ostvarite 10% popusta na sve printere u MakroMikru

Ostvarite 10% popusta na sve printere u MakroMikru
5

Bez obzira što smo već uveliko zakoračili u digitalno doba, potreba za ispisivanjem raznih dokumenata danas je možda izraženija nego ikada prije. Jednostavnije rečeno bez pisača se i dalje ne može

Potreba za odgovarajućim dokumentima u ispisanoj formi i dalje je zahtjev i uvjet posebice u poslovnom svijetu. Dakako uz sve to se veže i pripadajući trošak samog ispisa koji uključuje kupnju odgovarajućeg ispisnog uređaja (pisač, printer) i potrošnog materijala. 
Bilo da je riječ o kućnoj ili poslovnoj primjeni, prije nabavke uređaja, ponajprije ćete voditi računa o tome da troškovi ispisa, odnosno trošak ispisa po stranici, bude što je moguće manji. Drugim riječima potrebno je odabrati isplativ uređaj koji će vam omogući pouzdan i kvalitetan ispis po što je moguće povoljnijoj cijeni

Osnovne grupe pisača
Kada govorimo o nekakvoj osnovnoj podijeli pisača, koji su dostupni na tržištu možemo ih podijeliti u četiri ključne grupe:

1.Inkjet pisači
2.Laserski pisači
3.All in one uređaji
4.Pisači za ispis naljepnica

Danas su najpopularniji All in One uređaji odnosno tzv. Biz hubovi. Riječ je o modelima koji objedinjeno u jednom uređaju nude raznorvrsne funkcionalnosti poput ispisa, skeniranja, kopiranja dokumenata, kao i slanja faxa. Ovakvim uređajima može, bilo žično ili bežično, pristupati veliki broj korisnika i oni svakako trenutno predstavljaju najisplativije varijante za urede sa većim brojem djelatnika, odnosno velike tvrtke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahvaljujući sve većoj popularnosti mobilnih uređaja, sve je popularniji i ispis na daljinu. Primamljiva je ideja da s bilo koje lokacije u svijetu možete pristupiiti pojedinom uređaju i ispisati što god želite. Dakako moguć je i ispis putem bežične veze (Wi-Fi), a danas sve više i više pisača nudi mogućnost bežičnog ispisa.

Ključne osobine pisača
Kvaliteta ispisa i funkcionalnost samog pisača, odnosno bolje rečeno All in One uređaja, određena je sa nekoliko ključnih osobina. Ovdje ćemo ih sve pobrojati i kratko objasniti zbog čega je svaka od njih posebno značajna.

1.Rezolucija ispisa 
Izražena u broju točaka po inču (DPI) horizontalno i vertikalno. Što je ovaj broj veći, otisak će biti detaljniji i kvalitetniji. Pritom valja naglasiti kako kvaliteta samog otiska ovisi i u dobroj mjeri o ispisnoj tehnologiji koja se koristi.

2.Brzina ispisa 
Obično se izražava u broju stranica koje pisač može ispisati u minuti (ppm). Neki puta je izražena i kao broj slika koje se mogu ispisati u minuti (ipm). Važan podatak je i vrijeme koje je pisaču potrebno do ispisa prve stranice. U zahtjevnom poslovnom okruženja što veća brzina ispisa svakako je vrlo značajan faktor.

3.Povezivost
Većina uređaja dolazi s USB priključkom, te klasičnim Ethernet (RJ-45) mrežnim priključkom. Sve više modela posjeduje podršku za bežičnu mrežu (Wi-Fi), a pojedini modeli dolaze i sa utorima za memorijske kartice što omogućava direktan ispis s kartice.

4.Procesor i memorija 
Kao ključne hardverske interne komponente samog uređaja brži procesor i veća količina memorije omogućit će pisaču da daleko brže odgovori na postavljene zadatke. Ovo je posebno značajno u zahtjevnim poslovnim okruženjima gdje veliki broj korisnika pristupa istom uređaju.

5.Format ispisa 
Većina pisača je namijenjena ispisu na A4 format, tako da ćete želite li ispisivati na primjerice A3, morate odbrati adekvatan model. Također mogućnosti poput automatskog obostranog ispisa (duplex) ili ADF-a određenim će korisnicima biti iznimno značajne prilikom odabira uređaja. Valja također napomenuti kako pisači nižeg i srednje cjenovnog razreda dolaze s samo jednom ladicom za papir što svakako treba uzeti u obzir prilikom nabavke uređaja posebno ukoliko nabavaljate A3 pisač.

Tehnologije ispisa
Za većinu korisnika dakako ključne će pitanje biti na koji način odabrati najisplativiji i najkvalitetniji uređaj. Kako biste to mogli najbolje napraviti potrebno je poznavati osnovnu podjelu pisača obzirom na korištenu tehnologiju za ispis, odnosno samu namjenu. 

1. Inkjet pisači 
Većina modernih pisača koriste termalnu DOD (Drop on Demand) tehnologiju pri čemu se kapljice tinte velikom brzinom prenose na papir. Time se postiže odlična kvaliteta otiska, a pritom su inkjet pisači posebno pogodni za ispis dokumenata u boji i fotografija.

2. Laserski pisači
Rade na principu statičkog elektriciteta koji privlači i drži toner na stranici papira. Posebno su pogodni za kvalitetan ispis teksta, a odlikuju se velikim brzinama ispisa crno-bijelih dokumenata.

3. All in One uređaji
Objedinjuju funkcionalnost pisača, skenera, fotokopirnog stroja u jednom uređaju, uz mogućnost slanja faxa. Mogu se temeljiti na laserskoj ili inkjet tehnologiji ispisa.

4. Fotopisači 
Namijenjeni prvenstveno ispisu fotografija u boji visoke kvalitete. Koriste inkjet tehnologiju ispisa. Moguće ih je direktno povezati s digitalnim fotoaparatima, a pojedini modeli posjeduju ekran osjetljiv na dodir, te utor za memorijske kartice s mogućnošću direktnog ispisa.

5. 3D pisači
Najmlađa kategorija u svijetu pisača. Omogućuju 3d ispis na osnovu računalno generiranih modela. Predmet se nakon toga u 3d dimenzije izrađuje pri visokim temperaturama putem nanošenja posebnog praha koji se veže željenim vezivnim sredstvom kako bi se dobile odgovarajuće karakteristike kao što su ćvrstoća, elastičnost, temperaturna izdržljivost.

6. Termalni ispis
Ova se ispisna tehnologija koristi prilikom ispisa na trake i naljepnice. Ovakvi se uređaji u pravilu se temelje na tehnologiji koja osigurava direktni, termalni ispis ili u drugoj varijanti termalni transfer. Najbolji rezultati za ovu primjenu se postižu korištenjem termalnog transfera.

Pogledajte ponudu pisača.

10% popusta odnosi se na isključivo plaćanje AMEX karticom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince