News

Komentari 19

Osuđena za ubojstvo: Smiljana je uvjerena da će izaći iz zatvora

Osuđena za ubojstvo: Smiljana je uvjerena da će izaći iz zatvora

Smiljanin branitelj Krešimir Golubić napisao je žalbu na 82 stranice. Odluku Vrhovnog suda saznat će za otprilike mjesec dana

Smiljana Srnec videolinkom se iz varaždinskog zatvora uključila u sjednicu Vrhovnog suda na kojoj se raspravljalo o njezinoj žalbi na osuđujuću presudu Županijskog suda u Varaždinu za ubojstvo sestre Jasmine Dominić iz 2000. Bila je crvena u licu i znojnog čela.

Prvostupanjski sud “odrezao” joj je 15 godina zatvora. Smiljanin branitelj Krešimir Golubić napisao je žalbu na 82 stranice.

POGLEDAJTE VIDEO

- Slažem se sa svime što je rekao moj branitelj i nemam ništa za dodati - sve je što je uplakana Smiljana imala reći.

Zato je njezin odvjetnik sudskom vijeću izložio najbitnije navode iz njihove žalbe. Prije svega, smatra da se na temelju izvedenih dokaza ne može sa sigurnošću utvrditi tko je počinio ovo djelo.

- Ključno je pobijanje indicija. Dakle, tri temeljne indicije o tome da su optužena i njezina sestra bile same u kući nije istinita, drugačije piše u dokazima. Zatim da je samo optužena lagala svima gdje se nalazi njezina sestra nije točna jer su informacije o žrtvi davale razne osobe. I posljednje, nisu provedeni dokazi, odnosno sud nije dozvolio provođenje dokaza optuženoj kojima bi dokazala da ona ne može biti počinitelj - rekao je Golubić.

Pojašnjava da bi vještačenjem njezina zdravstvenog stanja, da je sud to dopustio, dokazali da ona fizički nije mogla te 2000. staviti tijelo svoje sestre u škrinju, kao i da nije mogla pomaknuti tešku škrinju u kut ispod stepenica.

- Uništeni su DNK tragovi i tragovi papilarnih linija. Sud u obrazloženju navodi da optužena nije dokazala tko je ubojica, zapravo nije ni mogla dokazivati čiji je DNK muški trag uništen. Nije jasno zašto nije uzet drugi bris ako iz prvog pokušaja nisu pronašli kome pripada. Sijeda vlas koju je netko ostavio na mrtvom tijelu nije izuzeta. Mi ne možemo danas vještačiti kome pripada. I nisu traženi tragovi papilarnih linija na koži žrtve, a bila je gola. Vještak je rekao da je to bilo moguće - rekao je Golubić nakon sjednice.

- Isti argumenti koji se koriste protiv optužene mogu se koristiti i protiv majke i oca žrtve. Praktički su je uhitili samo zato što je tog dana bila kod kuće, da je njihova majka bila kod kuće ili da je otac živ, možda bi imali drugačiji slučaj. Nema nijednog dokaza koji bi rekao da je samo ona prostorno i vremenski mogla počiniti ubojstvo - smatra Golubić.

Smiljani u istražnom zatvoru, otkrio je, teško pada odvojenost od obitelji, osobito jer su, zbog protuepidemijskih mjera, posjeti isključivo putem videolinka.

- Ona vjeruje da će Vrhovni sud prihvatiti naše stavove, da će ukinuti istražni zatvor i da će se vratiti svojoj djeci - poručio je Golubić

Najčitaniji članci