Obavijesti

News

Komentari 4

Osuđeni prevaranti koji su od brata ubijenog starca 'posudili' iznos od čak 1,6 milijuna kuna

Osuđeni prevaranti koji su od brata ubijenog starca 'posudili' iznos od čak 1,6 milijuna kuna
5

Milan Kurtović (79) živio je s bratom Aleksandrom (80) u trošnoj baraci na Savskoj cesti u Zagrebu. Milan je dvojici pozajmio veći iznos, a kasnije su mu druga trojica nasmrt pretukla brata tražeći novac

VIDEO

Milan Ilija Dan (50) nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno na pet godina, a Štefan Ivić (41) dobio je djelomičnu uvjetnu kaznu, odnosno šest mjeseci mora u zatvor, a preostalih godinu i pol neće u zatvor ako u sljedećih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb proglasio ih je krivima za optužbe da su iskoristili činjenicu da je žrtva Milan Kurtović (79) visoke životne dobi i lakomislen te od njega tražili da im od siječnja do prve polovice ožujka 2019. u više navrata pozajmi veće novčane iznose. 

Sve je započelo u siječnju prošle godine nakon što je Milan upoznao Štefana na okretištu tramvaja na Črnomercu gdje je radio kao prodavač. Predstavio mu se kao Pero i tražio ga broj mobitela kako bi mu vratio ostatak koji tad nije imao. Zvao ga je više puta i nalazili su se na raznim lokacijama, a Pero je svaki put tražio novac za nešto obećajući da će pozajmicu vratiti.

Kako bi od žrtve "izmuzli" još novca u igru se uključio i Ilija. On je u veljači prošle godine došao žrtvi i predstavio se kao Đoni. Rekao je da ga šalje Pero i da treba pozajmicu. Pozajmice nisu uzimali samo u kunama, već i u eurima i francima. Ukupno su od žrtve izvukli 1,625 milijuna kuna.

Sav novac morat će mu vratiti i to Ilija iznos od 45.000 eura u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti presude, a Štefan 118.400 kuna, 139.000 eura i 19.000 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti, također u roku od dvije godine. Obojica moraju platiti i 500 kuna sudskih troškova.

- Krivi smo - rekli su Štefan i Ilija te priznali da su djelo počinili onako kako ih optužnica tereti. Prihvatili su i kazne koje je za njih predlagalo tužiteljstvo. 

- Jednom čovjeku sam naivno posudio puno novca. Nikad to nije vratio i ne znam gdje je. Valjda je mislio da i brat skriva novac pa su tako oni došli do nas - kazao nam je Milan nakon što je policija uhitila Slavka Todorovića (53) te ga uz još dvojicu osumnjičila za teško ubojstvo iz koristoljublja njegova brata Aleksandra Kurtovića (80).

Prema optužnici, koju je nedavno potvrdio zagrebački Županijski sud, Slavko, Ivan Todorović (48) i Slobodan Brauer (31) su u ožujku 2019. godine u baraci na Savskoj cesti brutalno pretukli starca tražeći novac. Nekoliko mjeseci kasnije u bolnici je podlegao ozljedama.

- Ta trojica su tog 7. ožujka drugi put bili u našoj kući. Otišli su oko 1 sat i primijetio sam da bratu svijetli žarulja ispred vrata. Otišao sam na štaki do njega i vidio da su vrata otvorena. On je ležao potrbuške na podu sa zavezanim rukama - prisjetio se tako najgore večeri u svojem životu Milan. Kad mu je prišao, čuo je kako teško diše.

Zvao je Hitnu pomoć i policiju te su mu brata prevezli u KBC Sestre milosrdnice.

- Imao je tešku ozljedu mozga i polomljena rebra. Cijelo vrijeme je bio na intenzivnoj i hranili su ga na sondu. Prebacili su ga u Ogulin na palijativnu skrb, no ondje je nakon deset dana preminuo. Pokopan je na Miroševcu - ispričao nam je.

U trošnoj baraci na Savskoj cesti, stan do stana, uz samu prugu, živjeli su od djetinjstva. Obojica su bila u mirovini i štedjeli su da imaju od čega živjeti u starosti. Prodali su i zemljište u Crnoj Gori što je Milan naivno ispričao Štefanu.

Tročlana banda je prvi put do njih došla početkom ožujka. U gluho doba noći su pozvonili prvo Milanu s pričom da im se pokvario auto i da trebaju pomoć.

- Taj neki mršavi je preskočio valjda ogradu i za njim su stigla još dvojica. Bilo je hladno pa su tražili da se ugriju. Pitali su me gdje je mehaničar i da trebaju novac za popravak. Nisam im dao ništa i uputio sam ih na majstora. Naravno da nije radio poslije ponoći, no uz priču su otišli - prisjetio se Milan prvog susreta. Kasnije se pokazalo kako je to samo bila izvidnica.
- Vratili su se sedmog i došli na moja vrata. Prvo su bila sva trojica tu, kao da mi zahvale što sam im pomogao s autom. Zapalili su cigaretu, a onda je taj jedan poslao drugu dvojicu da odu po auto. Pričao je cijelo vrijeme pa nisam čuo da me brat zove ili zapomaže - kaže Milan.

Iako je Milan imao osjećaj da dvojice razbojnika nije bilo svega 20-ak minuta, oni su punih sat vremena brutalno mlatili Aleksandra kako bi im otkrio gdje drži novac. Nakon premlaćivanja sva trojica su pobjegli u BiH, a Slavko je uhićen u kolovozu 2019. kad se pojavio u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović