Obavijesti

News

Komentari 93

Osudio je ženu zbog 10 kn, a sam je kažnjavan zbog nemara

Osudio je ženu zbog 10 kn, a sam je kažnjavan zbog nemara
1

Državno sudbeno vijeće je 2011. godine utvrdilo kako je sudac Darko Laklija odgovoran jer je predmete prijavljivao kao riješene, iako oni to nisu bili. Sudac kaže kako je svoju kaznu platio te da nije bilo štete za državu

VIDEO

Presuda suca prekršajnog suda u Bjelovaru Darka Laklije, kojom se Božica N. kažnjava s 1116 kuna jer je isprosila 10 kuna od Kate Batinić u Križevcima, digla je veliku buru u javnosti. Kažnjenoj ženi je oduzeto i tih 10 kuna i uplaćeno u državni proračun.

- Primam mirovinu od 900 kuna i da nemam pomoć supruga i ja bih morala prositi. Ne mogu vjerovati da naše sudstvo kažnjava nekoga zbog pišljivih 10 kuna pomoći, dok se kriminalce koji su ukrali milijarde ne dira. Čisti bezobrazluk, nevjerojatno, šokirana sam i zgrožena sam - rekla nam je u četvrtak Kata Batinić (67) iz Križevaca. Ona je lani u srpnju Božici (37), koja joj je došla u dvorište moliti za financijsku pomoć, dala 10 kuna. Sirota je zbog prosjačenja završila na policiji koju je pozvao netko iz Katine ulice.

Baka Kata: Sramota! Kaznili su ženu jer sam joj dala 10 kuna!
Baka Kata: Sramota! Kaznili su ženu jer sam joj dala 10 kuna!

Sudac Darko Laklija je već određivao stroge kazne za prekršaje. No suca Lakliju je 2011. kaznilo Državno sudbeno vijeće zato jer je, kako stoji na stranicama DSV-a, "prijavljivao predmete kao riješene, a koji predstavljaju i dio statističkih izvješća ovoga suda u proteklim razdobljima (2009. – 2010.) iako sporni predmeti formalnopravno nisu dovršeni, te bez opravdanog razloga presude nisu izrađene i objavljene niti su dostavljene strankama u postupku, a što je utvrđeno pregledom referade."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

DSV je zatim nabrojio čak 124 predmeta koji su prikazani kao riješeni a nisu bili. Na kraju su utvrdili kako je sudac "time izazvao poremećaje u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanio štetu ugledu suda i sudačke dužnosti na drugi način, neuredno obnašao sudačku dužnost i prekoračio službene ovlasti, čime je počinio stegovno djelo prekoračenja službene ovlasti, izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti."

Izrekli su mu stegovnu kaznu od jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu kroz 6 mjeseci.

Sudac Laklija nam je u telefonskom razgovoru rekao kako je svoju kaznu odavno platio.

- Sve te predmete sam naknadno dovršio. Nije bilo nikakve štete za državu. A što se tiče mojih presuda, držim se raspona kazni - rekao nam je.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a