News

Komentari 7

'Otac' projekta černobilskog sarkofaga: 'On ne može izdržati artiljerijski napad, nije zaštićen'

'Otac' projekta černobilskog sarkofaga: 'On ne može izdržati artiljerijski napad, nije zaštićen'

Novak je istaknuo kako mu je potpuno neshvatljivo da jedna zemlja koja ima toliko razvijenu nuklearnu industriju krši elementarna pravila nuklearnog okruženja

Vjenceslav Novak, bivši direktor u EBRD-u koji je bio zadužen za gradnju sarkofaga nad Černobilom otkrio je kakva opasnost prijeti u slučaju da dođe do oštećenja sarkofaga. Istaknuo je da artiljerijske napade ne može izdržati. 

- Apsolutno ne. To je zaštitni sarkofag koji je projektiran da izdrži tornado, najteže vjetrove, snijeg i led, ali ne i da bude zaštićen od artiljerijskih napada. Taj rizik nismo ni mogli, ni htjeli predvidjeti - rekao je za N1

Poručio je kako se ne može ponoviti katastrofa iz 1986. godine, no može doći do povećanja radioaktivnosti ako dođe do znatnog oštećenja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Postoji uvijek i mogućnost da se zagadi voda na černobilskom području. Moram naglasiti da se ne radi samo o novom sarkofagu. U Černobilu je jedno od najvećih skladišta potrošenog nuklearnog goriva. EBRD je financirao i gradnju novog skladišta i ono je spremno da preuzme preko 20.000 gorivih elemenata koje se sada još uvijek nalaze u starom skladištu. Ono što mene jako plaši je da tamo ponovno nema električne energije - upozorio je. 

Novak je dodao i kako mu je potpuno neshvatljivo da jedna zemlja koja ima toliko razvijenu nuklearnu industriju krši elementarna pravila nuklearnog okruženja. 

Komentirao je i radnike koje već tjednima drže ruske okupacijske snage te upozorio da su premoreni i ne mogu tako funkcionirati, kao i da je ljudski faktor uzrok većine nesreća. 

- Moram priznati da sam bio u krivu. Svima sam govorio da Putin neće napasti Ukrajinu jer to nema nikakve logike, loše je i za samu Rusiju. Što sada rade s nuklearkama, također mi je potpuno nejasno. Teško je dokučiti kakvo je tu razmišljanje - poručio je. 

Novak se 2018. susreo i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. 

- U razgovoru sam mu zaželio puno sreće, a on je odgovorio i treba mi puno sreće. Ali sigurno nismo mislili da će mu trebati ovoliko sreće - rekao je. 

Istaknuo je i kako je gotovo siguran da ruski vojnici koji se kreću po Černobilu nisu upozoreni da će biti ozračeni. 

 - To je jedan od najtežih projekata koje je čovječanstvo ikad napravilo. Američki institut za Project Management stavio je ovaj moj projekt na listu 50 najvećih projekata svih vremena, koja uključuje i odlazak na mjesec. Sama gradnja novog sarkofaga je fenomenalni uspjeh industrije - rekao je. 

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci