Obavijesti

News

Komentari 9

"Oteta sirijska gay aktivistica" je mlada Riječanka Jelena

"Oteta sirijska gay aktivistica" je mlada Riječanka Jelena
1

Fotografije Jelene Lečić ukrao je američki aktivist i bloger Tom MacMaster i uz pomoć njih napravio blog nepostojeće lezbijske aktivistice iz Sirije, Amine Arraf

VIDEO

Mlada Riječanka Jelena Lečić, koja već godinama živi u Londonu, našla se u središtu međunarodnoga blogerskog skandala kada su joj s profila na Facebooku ukradene fotografije, prenosi BBC.

Šok i nevjerica

Jelenine fotografije ukrao je američki aktivist i bloger Tom MacMaster i uz pomoć njih napravio blog nepostojeće sirijske lezbijske aktivistice Amine Arraf koja oštro kritizira režim predsjednika Bashara al-Assada. U razgovoru za BBC, mlada Riječanka izjavila je kako je bila šokirana kada je u The Guardianu vidjela svoju fotografiju u tekstu o nestanku sirijske aktivistice. Blog je nastao u veljači i postao je svjetski popularan, a navodna mlada Sirijka na blogu opisivala je život u Damasku i prosvjede protiv Assada.

Prošli je tjedan njezina navodna rođakinja objavila da je Amina, koja ima i američko državljanstvo, oteta. Nakon što su svjetski mediji digli buku zbog Aminine otmice, oglasio se State Department koji je potvrdio da osoba pod imenom sirijske blogerice nema američko državljanstvo. Mediji su krenuli tim tragom i otkrili da je Aminina fotografija lažna i da je na njoj prikazana druga osoba. Pravi autor bloga Tom MacMaster nakon toga otkrića na blogu se ispričao čitateljima. Njegova tvrdnja da je želio pomoći napaćenom sirijskom narodu razljutila je sirijske aktiviste jer smatraju da im nanosi više štete nego koristi.

Privlačenje pažnje

- Uznemirena sam zbog krađe i objavljivanja svojih fotografija. Dva sam puta zvala The Guardina da ih upozorim na pogrešku, ali nisu mi se javili - izjavila je Jelena za BBC.

U Rijeci je završila ekonomsku školu, a u Londonu živi već nekoliko godina i zaposlena je u administraciji jednog londonskog koledža. Jeleni su se nakon što je dala intervju za BBC ispričali i The Guardian i Tom MacMaster.

- Imao sam ideju o tome kako bi moj lik trebao izgledati i jednom sam vidio Jeleninu sliku i pomislio - to je to. Nisam mislio da će itko zapaziti ni da će privući toliki publicitet - izjavio je MacMaster za NPR.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag