Obavijesti

News

Komentari 7

Otišla ministrica koju je njezina policija ganjala zbog jurnjave

Otišla ministrica koju je njezina policija ganjala zbog jurnjave
1

Slovenska ministrica unutrašnjih poslova Katarina Kresal odbacuje optužbe za korupciju u svome ministarstvu, a ostavku daje jer, kaže, poštuje pravnu državu

VIDEO

Najljepša i najmlađa slovenska ministrica Katarina Kresal dala je u srijedu navečer neopozivu ostavku premijeru Borutu Pahoru nakon što je antikorupcijsko tijelo slovenske vlade izvijestilo da postoje elementi korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je bilo pod nadležnošću Kresalove.

- Zbog sumnji u korupciju, dajem neopozivu ostavku - objavila je na konferenciji za novinare u Ljubljani jedna od najvažnijih Pahorovih suradnica među koalicijskim partnerima, inače predsjednica Liberalno-demokratske stranke.

Kratkotrajnu političku karijeru Katarine Kresal koja je trajala samo tri godine, od kada je 2007. godine kao mlada odvjetnica ušla u političke vode, potresale su optužbe i skandali. Opozicija ju je svojedobno optuživala da konzumira droge, nakon čega je bila spremna podvrći se testiranju, a prije godinu dana njezin je službeni automobil, bez uključenih rotacijskih svjetala, jurio cestom strahovitom brzinom blizu slovenskog mjesta Fernetiča, iako je brzina bila ograničena na 130 kilometara na sat. Policijska vozila krenula su u potjeru za neoznačenim audijem A8 u kojemu se nalazila mlada ministrica i vozač, a uspjeli su ih zaustaviti tek nakon dvadesetak kilometara jurnjave. Vozač je kažnjen s 460 eura, a Kresalova se branila pred javnošću.

- Nisam ni znala da je brzina toliko velika, nisam obraćala pažnju - izjavila je tada ministrica unutrašnjih poslova.

Posljednji skandal, izvješće protukorupcijskog tijela, ne optužuje izravno ministricu već njezin resor, a Kresalova je ostavku odlučila dati kao moralni čin. Naime, utvrdilo se da posao pri kojem je slovenski MUP u najam uzeo prostorije za rad Nacionalnog istražnog ureda, odnosno policijskog odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta, nije potpuno “čist”, a dodatna otežavajuća okolnost je da je spornu zgradu slovenskom MUP-u iznajmio Jurij Pogačar, dobar poznanik ministrice.

- Ne slažem se s ocjenom povjerenika o postojanju elemenata korupcije. Svi postupci i pregovori prije sklapanja sporazuma vođeni su u dobroj vjeri, i na njima je radila cijela ekipa Ministarstva vanjskih poslova. Ipak, poštujem autoritet institucija pravne države, te je moja ostavka neopoziva - rekla je Kresalova na konferenciji za novinare.

Poznanstva s bogatim i utjecajnim ljudima su je i svojedobno uvela u politiku. Njezin mentor pri ulasku na političku scenu Slovenije bio je odvjetnik Miro Senice, ujedno i njezin dugogodišnji partner. Ostavku na mjesto predsjednice Liberalnih demokrata neće dati, ali će zatražiti glasovanje o povjerenju.

Ostavkom Kresalove, ionako krhka manjinska vlada Boruta Pahora sve je nestabilnija. Osipanje je počelo prije četiri mjeseca kada je povlačenjem Stranke umirovljenika DESUS iz koalicije vlada izgubila većinu u parlamentu, a nastavilo se potkraj lipnja kada je Pahora napustio i Zares, do tada glavni vladajući partner Pahorovih Socijalnih demokrata. Tada je, u dogovoru s premijerom, član Zaresa Pavel Gantar ostao na mjestu predsjednika slovenske skupštine. Pitanje je kako će vlada preživjeti odlazak Katarine Kresal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..