Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Otkaz prijeti za 1200 radnika Uljanika: Svi čekaju odluku EU

Europska komisija odlučuje je li plan restrukturiranja prihvatljiv. Uprava predlaže da 2,6 milijardi kn duga Uljanika plate porezni obveznici

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
69 komentara

Program restrukturiranja Uljanika je u Bruxellesu, čekamo prvu reakciju, nadam se da će ona biti pozitivna.

Istaknuo je u četvrtak ministar gospodarstva Darko Horvat na upit o sudbini Uljanik grupe, unutar koje su pulsko brodogradilište Uljanik i riječki 3. maj. Naime, plan restrukturiranja za spas grupacije poslan je u srijedu Europskoj komisiji koja sad mora odlučiti je li prihvatljiv. Horvat očekuje da bi do godišnjih odmora u kolovozu mogli imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja. Prema planu koji je izradila uprava Uljanika, država, odnosno porezni obveznici, trebali bi platiti 350 milijuna eura dugova Uljanika odmah po stizanju odluke iz Komisije, a novi strateški vlasnik Danko Končar i uprava oko 210 milijuna eura idućih nekoliko godina, koliko im već treba da završe ugovorene poslove iz knjige narudžbi. Država baš ni nema drugog izbora s obzirom na to da bi, u slučaju propasti Uljanika, morala platiti 560 milijuna eura njihovih jamstava za gradnju brodova. A osim toga, u slučaju stečaja, na ulici bi završilo 4000 radnika Uljanika i 3. maja. Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, jednog od tri sindikata koji djeluju unutar Uljanik grupe, ističe da je situacija ozbiljna, ali i rješiva.

Pula: Ispitivanje ispravnosti sustava brodske dizalice za samohodnu platformu Apollo | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Plan restrukturiranja će se u Bruxellesu još iskoordinirati i velika je vjerojatnost da će ga prihvatiti. Idućih mjesec, dva su kritični, uprava mora do tada osigurati likvidnost i dogovoriti da strateški partner uloži onaj dio koji je predviđen - kaže ističući kako ne zna koliko bi radnika moralo otići iz grupacije.

- Može biti relativno mali broj viška radnika, pa do njih 1200. Nadam se da se ta varijanta neće ostvariti. Borit ćemo se za što povoljnije uvjete za radnike - kaže nam Kosić.

Ministar Horvat najavio je mogućnost izbora novog partnera, a Končar ističe kako radi na spašavanju grupacije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message