Obavijesti

News

Komentari 47

Otkriće kakvom se nisu nadali: Misteriozni tuneli u Đakovu...

POVIJESNO OTKRIĆE? Prilikom sanacije glavnog đakovačkog trga, ispred katedrale i Nadbiskupskog dvora radnici su otkrili tunel obzidan crvenom ciglo, i u odličnom stanju

VIDEO

Već godinama Đakovčani slute da im se glavni gradski trg J.J. Strossmayera nalazi nad podzemnim tunelima i tajnim prolazima koji su izgrađeni tko zna kada. Naime, unazad par godina na različitim lokacijama u centru grada dolazilo je do neobjašnjivih urušenja tla. Na dnu nastalih rupa vidjeli su se redovi zidane crvene cigle i čuo se žubor vode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Neki povjesničari tvrde da se radi tunelima izgrađenim u vrijeme Turaka, a drugi tvrde da je to zapravo kanalizacija izgrađena u vrijeme kada je građena i đakovačka katedrala, a kada je bilo problema sa podzemnim i slivnim vodama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nikada grad Đakovo nije smatrao za potrebno, ni zanimljivo, istražiti o čemu se zapravo radi jer su svaki nastali otvor - zatrpali, iako se možda radi o potencijalnoj turističkoj atrakciji i povijesnom otkriću. 

Prije dva dana građevinski radnici koji rade na sanaciji glavnog đakovačkog trga, ispred katedrale i Nadbiskupskog dvora, otkrili su još jedan takav tunel.

Dobro obzidano okno od crvene cigle u odličnom je stanju i velikim dijelom prohodno. Visine je svega metar pa je teško zamisliti da je izgrađeno sa namjerom da kroz njega netko hoda. Naime, legenda kaže da je tim hodnicima prolazio turski paša, koji je vladao Đakovo, kada je išao po vodu van svoje utvrde.

- Vjerujem da se radi o staroj kanalizaciji jer isti takav otvor imamo u dvorištu Nadbiskupskog dvora. To okno ulazi u jos jednu veću zidanu kanalizaciju i spušta se ispod zida, preko našeg vrta, do gradske kanalizacije. Imao sam priliku, prije 25 godina, ući u taj hodnik. Uvukao sam se unutra sa lampom i hodao desetak metara dok nisam naišao  na još jedan isti prolaz. Zemlja je pod nogama bila vlažna i to mi je sugeriralo da je to neka vrsta kanalizacije ili odvodnje - kaže kustos đakovačke katedrale mons. Luka Strgar. 

Na otkriveni iskop reagirali su u osječkom Konzervatorskom zavodu koji su odmah izašli na teren kako bi zabilježili otkriće te pokušali otkriti kojoj cjelini pripadaju ovi tajni hodnici, iz kojeg vremena potjeću te kakvu su svrhu svojedobno imali.

   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag