Obavijesti

Promo sadržaj

Otkrijte eno-gastronomsko blago baranjskog kraja

Otkrijte eno-gastronomsko blago baranjskog kraja
8

Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu gostima nudi pravu esenaciju Baranje. Vlasnik Damir Josić potrudio se nadmašiti maštu i ponuditi gostima i pravo gastronomsko blago tog kraja

Pomislimo li na Baranju i njezina blaga, mašta će nas odvesti u stare gatore i vinograde pa dozvati okuse i mirise najfinijih vina i tradicionalnih jela toga kraja. Međutim postoji mjesto koje nudi baš takav ugođaj – Vinarija i restoran Josić u Zmajevcu, čiji se vlasnik Damir Josić potrudio nadmašiti maštu i ponuditi gostima esenciju Baranje. Otkako je prije 18 godina kupio mali vinograd i proizveo svoje prvo vino, stalno nastoji pomicati granice.

Crvena vina

- Budući da sam se i ranije bavio ugostiteljstvom, osnivanje vinarije nametnulo se kao dodatna priča i proširenje djelatnosti. Kupio sam mali vinograd od jednog hektara, a već kod prve proizvodnje vina koja je bila zaista minimalistička, primijetio sam izuzetne potencijale Baranje ne samo u bijelim sortama, nego čak puno veće u crvenim sortama grožđa i vina. Krenuli smo u sadnju vinograda i stavili naglasak na takozvani bordoški tip vina - cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Pokazalo se da sam bio u pravu, napravili smo svojevrsni bum kod potrošača i poznavatelja vina - rekao je Josić i dodao kako su u prošlosti crvene sorte vina bile puno više zastupljene u Baranji, no kasnije su prevladale uglavnom bijele sorte. Svojevrstan brend ove vinarije je Baranjski šiler, vino iščupano iz zaborava, koje je u doba Austrougarske dominiralo ovim područjem. Tu je i  vrhunsko vino Cuvée, složena kupaža od četiri crvene sorte, kompleksno vino izražene rubinske boje. 

Josićeva vina sada su nadaleko poznata, okićena brojnim nagradama i priznanjima. Ovaj vinar nije se tu zaustavio, vinsku priču zaokružio je otvaranjem restorana.

Tradicionalna jela

- Baranja ima dobre resurse za bavljenje ozbiljnim kontinentalnim turizmom. Nije tu riječ samo o enološkoj i gastronomskoj sceni u razvoju, tu su lovstvo, ribolovstvo i biciklizam. U restoranu smo nastojali spojiti jela i vina iz Baranje tako da na jelovniku prevladavaju tradicionalni perkelti i paprikaši od ribe, peradi i divljači. Nastojimo dati tradicionalni naglasak jelima, a katkad se igramo i s maštovitim kreacijama iz suvremene kuhinje. Nedavno smo prezentirali jela od mesa crne slavonske svinje koja je pala u zaborav, ali se polako vraća na stolove -  istaknuo je Josić. 

Crna svinja 

Manifestacija  duhovitog naziva ‘’Svinjarija u vinariji’’ ponudila je zanimljive mesne delicije, primjerice: rolice od vučenog tijesta s mljevenom svinjskom plećkom, začinjene biranim začinima i mladim lukom,  svinjski kotlet u umaku od senfa i luka s pire krumpirom i porilukom te sporo pečen svinjski vrat sa češnjakom i medom, poslužen uz rižu i sataraš. Tu si i ostala riblja i mesna jela poput perkelta od pačjih prsa, što je još jedan recept iz prošlosti, izbavljen od zaborava. U jelovniku, uza svako jelo stoji i prijedlog vina koja ga najbolje prate i upotpunjuju. 

Ugodan restoran, kojeg Damir Josić uz osmijeh naziva prpošnim, uskoro će biti preuređen i obogaćen novim detaljima. Bit će to prava promocije baranjskih divota.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve