Obavijesti

News

Komentari 236

Otkrivamo: Banožić se uvalio na još jedan fakultet. Drži kolegij za vojne vođe: 'To je siva zona'

Otkrivamo: Banožić se uvalio na još jedan fakultet. Drži kolegij za vojne vođe: 'To je siva zona'

Mario Banožić je sunositelj kolegija na Vojnom vođenju i upravljanju. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa otvorilo je predmet protiv njega

VIDEO

Otkrivamo dosad nepoznati akademski angažman ministra obrane - Mario Banožić se uvalio na još jedan fakultet, i to kao sunositelj kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja. Predložio ga je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta nekoliko mjeseci nakon što je Banožić postao ministar obrane, a potvrdio ga tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Zbog ovoga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem srpnja otvorilo predmet protiv Banožića. Ipak, iako je ova funkcija problematična iz više razloga, MORH u pitijskom odgovoru tvrdi da ministar ne ostvaruje nikakvu korist u profesionalnom razvoju i da njegovo imenovanje nema nikakve veze s ministarskom funkcijom.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Banožić se uvalio na još jedan fakultet: 'To je siva zona' 01:18

Podsjetimo, Banožić se već neko vrijeme nastoji akademski afirmirati pa je tako nedavno u javnost isplivalo kako je Ekonomskom fakultetu u Osijeku platio 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora. Ova ambicija je propala nakon objave njegova blesavog priručnika o MySpaceu i SMS-ovima.

Banožić djecu uči zastarjelim podacima: SMS, MySpace i mail su mu primjeri digitalizacije!
Banožić djecu uči zastarjelim podacima: SMS, MySpace i mail su mu primjeri digitalizacije!

Međutim, osim predavanja na vukovarskom Veleučilištu "Lavoslav Ružička", od siječnja 2021. Mario Banožić je i sunositelj kolegija Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI).

Radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu. Studij je dio Vojnih studija čija nastava je organizirana s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima. Kako se sami hvale, na njima predaju najiskusniji nastavnici i eminentni profesori zagrebačkog sveučilišta, s vojnim stručnjacima s Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" (HVU) i Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Nastava se najvećim dijelom izvodi u prostorima HVU-a i nastavno-obučnim središtima i poligonima OSRH. Ipak, MORH tvrdi da nemaju veze s tim.

Doc. dr. sc. ministar Banožić je autor priručnika za veleučilište: Pun je nevjerojatnih gluposti...
Doc. dr. sc. ministar Banožić je autor priručnika za veleučilište:  Pun je nevjerojatnih gluposti...

Kako je uopće došlo do Banožićeva imenovanja?

Iz MORH-a kažu kako je na zahtjev tadašnjeg zapovjednika HVU-a u siječnju 2021. FOI-ju upućen prijedlog za Marija Banožića kao sunositelja na kolegiju Ekonomija obrane. Nakon toga je pokrenut postupak koji je potpisao nositelj kolegija, kao i zapovjednik HVU-a. Potom je na sjednici Vijeća studija jednoglasno zaključeno da se prihvaća prijedlog za dodavanje Banožića kao sunositelja i izvođača predavanja. Rektor Boras potvrđuje ovu odluku.

Da pojasnimo, Vijeće studija podrazumijeva povjerenstvo koje upravlja Vojnim studijima. U njemu su predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. Međutim, razmjer snaga je neujednačen. Predstavnici fakulteta imaju po jednog člana u vijeću, dok HVU i Sveučilište imaju njih više. Koliki je utjecaj HVU-a, jasno ilustrira i službena stranica Vojnih studija koja nosi žig HVU-a. Kako doznajemo, FOI s jednim članom, i da je htio, nije mogao bitno utjecati na odluku o Banožićevu angažmanu. FOI nema stvarnu moć odlučivanja jer se ne radi o njihovom učilištu. Oni samo sudjeluju na njemu.

Ministar bahatosti gomila afere i svejedno se dalje pravi blesav
Ministar bahatosti gomila afere i svejedno se dalje pravi blesav

Ukratko, HVU je predložio Banožića, a vijeće u kojem su većina ga je prihvatilo.

MORH, s druge strane, tvrdi kako ministar nije nositelj kolegija na HVU-u i naglašavaju kako Banožić nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici te kako za isti nikad nije primao novčanu naknadu.

Upitali smo ih jesu li ikad ranije ministri obrane bili nositelji kolegija ili predavači na HVU-u, kao i postoje li poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a.

Iz MORH-a tvrde kako prijašnji ministri nisu ispunjavali uvjete znanstveno-nastavnog zvanja, a poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a ne mogu postojati jer je HVU ustrojstvena jedinica Oružanih snaga.

Banožić plagirao priručnik pun gluposti? Digitalni specijalist tvrdi: 'Pokrao je moje slajdove'
Banožić plagirao priručnik pun gluposti? Digitalni specijalist tvrdi: 'Pokrao je moje slajdove'

Ovo je problematično iz više razloga. Prvi, FOI nije tražio sunositelja kolegija. Predložio ga je HVU i praktički im je Banožić nametnut.

Dalje, iako MORH tvrdi da je HVU pod Oružanim snagama, Ministarstvo obrane, kojem je Banožić na čelu, služi kao upravno tijelo Oružanih snaga. Štoviše, u uredbi o unutarnjem ustrojstvu MORH-a jasno stoji da se u okviru Ministarstva ustrojava Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osim toga, izvješća o sjednicama HVU-a objavljuju se na stranicama MORH-a. Čak i službena mail adresa HVU-a sadrži riječ "MORH" u sebi.

Dalje, posao sunositelja kolegija podrazumijeva organiziranje predavanja, pisanje materijala za studente i kompetencije za posao. Kakve kompetencije za specifičnu disciplinu ekonomije obrane ima Mario Banožić? Vojni studiji se hvale "najiskusnijim nastavnicima, eminentnim profesorima i vojnim stručnjacima". U koju kategoriju se ubraja ministar obrane?

Biste li dopustili da vas Banožić operira kao neurokirurg?
Biste li dopustili da vas Banožić operira kao neurokirurg?

Nadalje, nejasno je kako to ministar, kao sunositelj kolegija, nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici. Iz toga proizlazi da ili ničemu ne pridonosi na fakultetu ili MORH ne govori istinu.

Kako neslužbeno doznajemo, Banožić bi u nekim slučajevima, kad bi mu obveze dopuštale, održao predavanja, ali načelno nije uključen u mnogo sati.

Visokopozicionirana osoba iz HVU-a nam kaže kako je Vijeće studija na glasanju potvrdilo prijedlog zapovjednika. Na vijeću je po jedan predstavnik fakulteta, kaže, a sastoji se od tridesetak ljudi. Ovako nam je razlučio sastav:

- U Vijeću su predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. HVU je partner u provođenju nastave, ali nositelj je Sveučilište. HVU je unutar Oružanih snaga, a MORH je njihovo upravno tijelo.

Pitali smo ga, ako MORH upravlja Oružanim snagama, u sklopu kojih je HVU, radi li se onda ovdje o sukobu interesa? HVU je, prema njegovim riječima, pod upravom MORH-a i na funkciju su predložili šefa MORH-a.

- Zasad je siva zona. Ali ako ne prima novac, mislim da nema sukoba interesa - poručio je visoki izvor iz HVU-a.

Ipak, o ovome će, kao i o pitanju dodjele stana samom sebi, odlučiti Povjerenstvo za sukob interesa. 

Banožićev akademski put

Školovanje ministra obrane Marija Banožića krenulo je u vinkovačkoj Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji Matije Antuna Reljkovića, gdje je Banožić zajedno s osam učenika prvog razreda upućen na popravni ispit. Godinu dana kasnije, doktor Banožić, u drugom C razredu, poslan je na popravni ispit zajedno s još pet učenika. Nakon što je uspješno završio četverogodišnju školu, Banožićeva akademska karijera kreće uzlaznom putanjom i dan danas se ne spušta. Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem su doktori znanosti postali brojni HDZ-ovci, Banožić je završio u roku, a tamo je stekao i doktorat.

Banožić: Žalit ću se Ustavnom sudu na presudu da sam bio u sukobu interesa oko stana
Banožić: Žalit ću se Ustavnom sudu na presudu da sam bio u sukobu interesa oko stana

Ministru je jako stalo do njegovog doprinosa hrvatskoj akademskoj zajednici pa je tako otkriveno i kako je Ekonomskom fakultetu u Osijeku platio 929 eura kako bi proveli njegov izbor u naslovno zvanje izvanrednog profesora. Postupak za stjecanje naslova izvanrednog profesora uključuje temeljitu provjeru Banožićevog akademskog rada, znanstvenih objava i sudjelovanja u akademskim aktivnostima. Slijedom toga u javnost je izašao priručnik E-marketing objavljen pri Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. Ovaj skup smiješnih prezentacija, koji je objavljen 2020. godine ima svoja tri recenzenta i urednicu. Podsjetimo, Banožić u njemu studentima objašnjava da su najpopularnije društvene mreže Facebook i MySpace, čiji je pad započeo 2008. godine, a 2011 godine nije bio niti među prvih pet najpopularnijih.

Plenković nepokolebljivo stoji iza Banožića: Njemu je kršenje zakona ove države - netema
Plenković nepokolebljivo stoji iza Banožića: Njemu je kršenje zakona ove države - netema

Koliko je ovo ozbiljan rad govori i činjenica kako je doktor Banožić naveo da Facebook ima 1.35 milijardi korisnika, što je podatak iz kolovoza 2014. godine. Pojasnio je i da većina ljudi prije ili kasnije posegne za još jednom korisnom uslugom, odnosno prijenosom datoteka, a za tu se radnju, kaže Banožić, koristi protokol koji omogućava da datoteke koje su napravljene na jednom računalu budu prenesene na drugo računalo bez prebacivanja na diskete ili neke druge medije. Pored toga svega, ministar je 2020. godine kao najpopularnije stranice naveo i neke koje su odavno ugašene.

Tko je žena koja hvali Banetov besmisleni priručnik? Evo je s njim, osniva zajednicu HDZ-a...
Tko je žena koja hvali Banetov besmisleni priručnik? Evo je s njim, osniva zajednicu HDZ-a...

U predgovoru za ovaj priručnik dr.sc. Sanja Gongeta napisala je da će on zasigurno obogatiti i upotpuniti nastavni proces te pomoći ne samo studentima, nego i ostalim korisnicima. Sanja je inače Banožićeva stranačka drugarica i na stranicama HDZ-a Vukovarsko srijemske županije može se naći šest godina stara vijest o osnivanju županijske akademske zajednice HDZ-a 'Dr. Ante Starčević'. Za potpredsjednika je tada izabran Mario Banožić, a Gongeta je izabrana za tajnicu zajednice. Na kraju, nakon što je javnost bila upoznata s ovim, Banožić je odlučio povući zahtjev za izvanrednog profesora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio
VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.