Obavijesti

News

Komentari 84

Otkrivene karte: Ruše reformu jer misle da je rade SDP-ovci?

Otkrivene karte: Ruše reformu jer misle da je rade SDP-ovci?
1

Ekspertna skupina ne samo da je ideološki neuravnoteženog sastava, nego je i nekompetentna za goruća pitanja hrvatskog proizvodno-ekonomskog razvoja, smatra profesor

VIDEO

Kao što su mnogi pretpostavljali i strahovali, glavni motiv rušenja kurikuralne reforme zapravo je ideološke prirode.
Bolje reći, temelji se na predrasudi da je cilj reforme provođenje nekakve SDP-ovske, valjda lijeve ideologije. Suprotne nacionalnim ciljevima, domoljublju, desnim idejama... To, posve otvoreno i nedvosmisleno, tvrdi prof. dr. sc. Miroslav Furić. Profesor s PMF-a koji je doktorirao 1970. godine. Objavio je više od stotinu znanstvenih radova. Radio je na popularizaciji fizike organiziranjem posebnih predavanja, pisanjem članaka i nastupanjem u javnim medijima.

Kurikulum u 'ideološkoj' sjeni

On je u nekoliko istupa, što su ih popratili portali bliski desnom krilu aktualne vlasti, izjavio: “Površni pogled na sastav Ekspertne skupine nalazi da su od ukupno sedam članova, voditelji još dva člana zaposlenici Instituta za društvena istraživanja - institucije jasnog ideološkog predznaka, dok iz Instituta ‘Ivo Pilar’, komplementarnog svjetonazora, nema predstavnika. Ostali su povezani s ključnom problematikom sadašnjeg razvojnog trenutka...”.

Ujedno ističe kako je dodatno zabrinjavajuće to što nema predstavnika “realnog svijeta”, kao što su ekonomija, proizvodnja i slično. Osim problema ideološke prirode, Furić smatra da je jedan od glavnih problema kurikuluma to što ne postoji analiza postojećeg stanja.

- Hrvatsko školstvo u ovom je trenutku opterećeno brojnim jasnim problemima, među kojima su najvažniji: ponižavajući materijalni položaj edukatora, ponižavajući stupanj ugleda profesije te slabi izgledi da bi se u budućnosti moglo regulirati kvalitetne i optimizmom nabijene mlade kadrove. Ukratko, najveće, jasne i gotovo svakom poznate probleme školstva jednostavno se ignorira - navodi profesor.

Objasnio je i kako je danas samo u našoj sredini “komunističkom tiranijom nametnuto gledište o sukobu religije i znanosti”.
Voditelj reforme obrazovanja Boris Jokić suprotstavio se tezi da su “ljevičari” radili na kurikulumu.

- Ne mogu vjerovati da su odgoj i obrazovanje mjesto najbrutalnijih napada i s ljevice i s desnice - rekao je još prije mjesec dana pojašnjavajući kako ideje za reforme crpi i iz izjava Stjepana Radića. Istomišljenici profesora Furića smatraju kako se za nove modele i predmete koji se planiraju kurikulumom moraju pisati i novi udžbenici, a to u trenucima kad se Hrvatska nalazi u “sudbonosnoj ekonomskoj situaciji” nikako nije u interesu hrvatskog školstva.

- Učenici su preopterećeni glupim stvarima, treba ih opteretiti praktičnim stvarima. Kako bi se nešto uvelo kao obvezno, moraju se ostvariti neki uvjeti, prije svega učionice moraju biti informatički opremljene - smatra Jokić koji sve napade na njegov tim i kurikulum voli usporediti s filmom Rocky pa citira: “Nije važno koliko jako možeš udariti, nego koliko udaraca možeš otrpjeti i ići dalje”.

Jokić odbacuje ovakve teze

Iako se zbog kurikuluma lome ideološka koplja, Jokić ponavlja da je kurikulum domoljuban i da su sve ostalo jeftini napadi.
Podsjetimo, cilj kurikularne reforme je uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene. Učenicima se želi osigurati korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno s njihovom dobi i interesima. No čini se da ideološke rasprave nadjačavaju sam kurikulum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa