Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Otpilili privatne i skupe borove i postavili ih na trg u Daruvaru

Dva srebrna bora prije 20 je godina kupio i na javnoj površini ispred vlastite kuće posadio Boris Vlahovac. Komunalci su ih posjekli jer stvaraju štetu kanalizaciji

Ivica Galović/Pixsell
Foto: Ivica Galović/Pixsell
51 komentara

Posljednjih dana Daruvar 'trešti' o tomu kako je Grad na vrlo jednostavan način došao do rijetke i prekrasne vrste srebrnoga bora koji sada okićen krasi gradski trg. 

Jednostavno: gradski su komunalci prošloga četvrtka s jutarnjim zrakama stigli ispred broja 9 u Mihanovićevoj ulici, 'motorkom' otpilili dva bora i postavili ih na trg, odnosno gradsku tržnicu! 

Posadio ih i uzgajao 20 godina

No, ništa ne bi bilo čudno da se nije ispostavilo da su borovi privatno vlasništvo Daruvarca Borisa Vlahovca. Naime, on ih je na tratinu ispred svoje kuće posadio još prije 20 godina

- Tu rijetku vrstu bora kupio sam u tadašnjem Bjelovarskom vrtu i zasadio, ne samo zbog sebe već i zbog ljepšeg izgleda grada. Godinama sam ih doslovce timario: obrezivao, kultivirao, prihranjivao pa su izrasli u prelijepe biljke - kaže  Vlahovac. 

Borovi uzrokuju zastoj i stvaraju štetu kanalizacijskom priključku

Naime, još u rujnu Grad je dobio zahtjev od 'Darkoma' da između ostaloga i to drveće nerijetko uzrokuje zastoj i stvara štetu u glavnom kanalizacijskom priključku stambenog bloka Trga dr. Franje Tuđmana i Mihanovićeve ulice. Obaviještena je i Komisija za gospodarenje zelenim površinama koja je odobrila rušenje smreka u razdoblju mirovanja vegetacije, preporučila da ih se upotrijebi za blagdansko ukrašavanje, a da se na njihovo mjesto posade lipe kao u postojećem drvoredu. 

Grad: Očito je nastao nesporazum

- Drago nam je da se građani uključuju u dekoraciju grada. No, kada takvi potezi počnu stvarati probleme, valja intervenirati, kao što jesmo. Borovi krase trg, svi se dive kako su lijepi, no očito je nastao nesporazum, te se nadam da ćemo ga izgladiti. Naime, kontaktirali smo gospodina Vlahovca, te s obzirom na to da je on posadio to drveće ponudili smo da ga donacijom drva za ogrjev obeštetimo - kazao je Rohlik. 

Vlahovac kaže da će rado dočekati razrješenje cijelog nesporazuma iako napominje da valja uzeti u obzir da je riječ o skupim borovima i 20 godišnjim ulaganjima u njihov uzgoj. No, u Gradu repliciraju da mjestom gdje su se nalazile smreke prolazi glavni kanalizacijski vod koji skuplja oborinske i otpadne vode četvrtine stanovnika grada. Ondje je već utrošeno 14.115 kuna na sanaciju vodosustava, a slijede glavni troškovi sanacije 63 metara kanalizacijskog voda, što će stajati 84.000 kuna.

 - Grad podupire inicijativu građana za sađenje zelenila na javnim površinama, ali u suradnji s Komisijom za gospodarenje zelenim površinama. Smreke su bile posađene na javnoj površini bez odobrenja što je rezultiralo spomenutom štetom - navode u Gradu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message