News

Komentari 6

Otrovni zrak nastavlja gušiti Sarajevo: Građani u opasnosti

Otrovni zrak nastavlja gušiti Sarajevo: Građani u opasnosti

Zbog ogromne koncentracije mikro čestica prašine u zraku, AirVisual svrstio je Sarajevo na sam vrh gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka. Vlada je upozorila građane da ne izlaze na ulice

Sarajevo je i u nedjelju, treći dan za redom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka, podatak je koji je dostupan na mrežnima stranicama AirVisual-a, portala specijaliziranog za prikupljanje podataka s mjernih postaja diljem svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo bio je 405 što je glavni grad Bosne i Hercegovine svrstalo u kategoriju onih u kojima je zrak opasan po zdravlje njegovih stanovnika. Druga na popisu gradova svijeta s najvećim onečišćenjem bila je pakistanska Dhaka no tamo je AQI bio daleko niži od sarajevskog i iznosio je 245 što je u kategoriji nezdravoga no daleko od opasnoga.

U Sarajevu je zabilježan ogromna koncentracija mikro čestica prašine u zraku od 357 mikrograma po prostornom metru. U nedjelju je provedeno mjerenje čestica PM 2.5 koje su najopasnije jer lako produru u dišni sustav i ostavljaju trajna oštećenja.

Zbog dramatičnog onečišćenja zraka, najgoreg ove zime, vlada Sarajevske županije u subotu je proglasila stanje uzbune preporučivši stanovništu da uopće ne izlazi iz kuća i ne otvara prozor svojih domova.

U slučaju kretanja na otvorenome prostoru preporučena je uporaba posebnih zaštitnih maski.

Policiji je izdan nalog da iz prometa po užem dijelu grada isključuje vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže.

Prognoze meteorologa nagovještavaju kako bi otrovni zrak mogao nastaviti gušiti Sarajevo sve do kraja narednog tjedna kada se očekuje promjena vremena.

Najčitaniji članci