Obavijesti

News

Komentari 512

Gužve na biralištima u Mostaru od ranog jutra, svi nose maske

Gužve na biralištima u Mostaru od ranog jutra, svi nose maske
5

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći

VIDEO

U inozemstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u subotu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

POGLEDAJTE VIDEO: Izbori u Mostaru

Otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je članica DIP-a Ivana Belec.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu.

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasovanje nastaviti.

'Birači su zaštićeniji na biralištu nego u trgovačkim centrima'
'Birači su zaštićeniji na biralištu nego u trgovačkim centrima'

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

U Mostaru nemaju velika očekivanja

Prvi dan u Mostaru izlaznost je puno manja nego u prosincu i siječnju na predsjedničkim izborima kada je izvan Hrvatske glasovalo više od pedeset tisuća ljudi, od čega oko 35.000 u BiH. Na zadnjim izborima za Sabor glasovalo je dvadesetak tisuća ljudi od čega oko 15.000 u BiH, najviše u Mostaru. 

Glasači s kojima smo razgovarali u Mostaru uglavnom nemaju velika, pa neki čak i nikakva očekivanja, ali ipak su izišli na izbore, dok drugi očekuju kako će se napokon u Hrvatskom saboru kao tema nametnuti Hrvati u BiH koji su, kako kažu, 'obespravljeni i građani trećeg reda u BiH'.

Vrijeđaju ih, kažu, optužbe da nameću vlast u Hrvatskoj i da će glasovati preko granice u Metkoviću, Vrgorcu, Imotskom... I tako presuditi ove izbore.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.