Obavijesti

News

Komentari 15

'Ovaj proračun pokazuje da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

'Ovaj proračun pokazuje da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

Predsjednica GLAS-a ukazala je uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu kako Vlada nije imala sluha za uvođenje besplatnih uložaka u škole, ali ni nabavu uređaja za intraoperativnu radioterapiju

VIDEO

Amandmanima na prijedlog proračuna pokušalo se pokazati koliko je još posla u Hrvatskoj po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca. Iako se Vlada hvali navodno dobrim ekonomskim rezultatima, prihodi rastu, proračun raste, nismo iskoristili tu priliku za neki ozbiljniji iskorak, poručila je predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu za iduću godinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vlada je prihvatila tek devet amandmana, od kojih je pet oporbenih. 

Mrak-Taritaš je ukazala kako bi prihodi od PDV-a iduće godine trebali rasti više od sedam milijardi kuna, odnosno za 14 posto u odnosu na ovu godinu, ali da Vlada svejedno nije našla prostora za smanjenje PDV-a na ženske higijenske potrepštine, uloške i tampone.

- To je tema o kojoj se u Saboru već puno govorilo, ali govorit će se i još, sve dok Vlada ne odluči smanjiti PDV na uloške i tampone. Vidjet ćemo što će od toga biti. Ja sam nepopravljivi optimist i nadam se da će zaključak, koji je Sabor poslao Vladi da ispita kako bi se problem riješio, zaista i imati neke rezultate. Umjereno sam optimistična i zbog premijerove reakcije na ovu temu za vrijeme aktualnog prijepodneva.
Ali za sada se još ništa nije dogodilo i zato ću stalno ovu temu vraćati na dnevni red i neću dozvoliti da padne u zaborav - poručila je. 

'Vlada nema sluha'

Mrak-Taritaš je podnijela na proračun amandman kojim bi se osigurao  novac za besplatne uloške i tampone u školama. 

- Iako su neke škole u Hrvatskoj s time već same počele, kao i neki gradovi, Vlada i država nisu imali sluha niti za to pitanje i amandmani su također odbijeni. Menstrualno siromaštvo je ozbiljan problem. Imamo istraživanje koje je pokazalo da mnoge djevojke i žene u Hrvatskoj imaju problema s nabavkom osnovnih higijenskih potrepština i zbog toga trpi njihova kvaliteta života - istaknula je dodavši kako se sve više zemalja odlučuje boriti s tim problemom kroz smanjivanje poreza i besplatne uloške u školama. 

- Hrvatska nije jedna od tih zemalja - dodala je. 

Saborske zastupnice i udruga PaRiter: Smanjimo porez na 5 posto, menstruacija nije luksuz
Saborske zastupnice i udruga PaRiter: Smanjimo porez na 5 posto, menstruacija nije luksuz

A najviše ju žalosti, naglasila je, što Vlada nije imala sluha ni za nabavku uređaja za intraoperativnu radioterapiju za četiri klinička bolnička centra - Osijek, Rijeku, Split i Zagreb. 

- Hrvatska tek od nedavno ima samo jedan takav uređaj u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Ali to nije dovoljno. Taj uređaj daje visoke doze zračenja u područje izravno zahvaćeno tumorom. Tako se ciljano uništavaju tumorske stanice bez da se oštećuje okolno tkivo. Najviše se koristi kod operacija raka dojke, ali se koristi i u drugim ginekološkim operacijama, kod tumora glave i vrata, kao i kod nekih tumora gušterače i debelog crijeva. Oboljeli ne moraju čekati da rana zacijeli, niti dolaziti u bolnicu na dugotrajnu radioterapiju, čime se ubrzava i skraćuje liječenje - pojasnila je dodavši kako se u nekim razvijenijim zemljama, koje više brinu o svojim stanovnicima, taj uređaj rutinski koristi već dva desetljeća. 

'Ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali'

- Mi smo, toga smo svi bolno svjesni, zemlja s puno oboljelih i puno umrlih od raka. A rak dojke, ali i debelog crijeva su među najčešćima. Uređaj za intraoperativnu radioterapiju košta oko pet milijuna kuna. To znači da bi za sve kliničke bolničke centre u Hrvatskoj bilo dovoljno oko 20 milijuna. Ja neću sada ulaziti u onu raspravu koliko se kome daje milijuna, pa i stotina milijuna. Ali na gotovo 174 milijarde kuna proračuna, 20 milijuna je malo više od 0,01 posto. Ali očito je i tih 0,01 posto previše - poručila je Mrak Taritaš.

Proračun pokazuje tko smo, kakva smo zemlja i kakva bismo željeli biti, dodala je. 

- Gdje je to mjesto na koje nas Vlada sve zajedno želi odvesti? I u tom smislu je HDZ-ova Vlada opet pala na ispitu. Moglo se i trebalo se više misliti na žene i na opću ravnopravnost u društvu. A ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.