Obavijesti

News

Komentari 95

'Potpora Junkcera arbitraži za nas je krajnje neprihvatljiva...'

'Potpora Junkcera arbitraži za nas je krajnje neprihvatljiva...'

Andrej Plenković izjavio je da je potpora predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera arbitraži o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske irelevantna i neprihvatljiva

VIDEO

"...Ovakav poticaj je krajnje irelevantan i neprihvatljiv za Hrvatsku", rekao je premijer u izjavi za novinare u Državnoj geodetskoj upravi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Ljubljani da "uvijek kad se pojave napetosti, zagovara dijalog te da zato Komisija podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana, te u interesu glatkog, nesmetanog i učinkovitog provođenja zakonodavstva EU-a". Također je kazao da je Hrvatska dragovoljno uglavila taj sporazum sa Slovenijom te da se nada da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe.

Plenković je istaknuo da je stajalište vlade i Hrvatskog sabora o arbitraži jasno, da je kompromitirana i zbog toga se Hrvatska povukla iz tog postupka i ni na koji način neće biti vezana odlukama Arbitražnog suda, a pitanja razgraničenja sa Slovenijom rješavat će drugim putem.

"Stav vlade RH, stav Hrvatskog sabora je jasan: arbitraža je teško kompromitirana, kontaminirana. Donijeli smo zajedničku konsenzualnu odluku još u ljeto 2005. i iza nje stojimo. U međunarodnopravnom smislu Hrvatska ni na koji način neće biti vezana odlukama Arbitražnog suda u okviru procesa u kojem uopće ne sudjelujemo, iz kojeg je naš sudac, u to doba delegiran prof. (Budislav) Vukas, dao ostavku", kazao je Plenković.

"Prema tome, Hrvatska će sa Slovenijom otvorena pitanja razgraničenja i na kopnu i na moru rješavati drugim putem a ne kroz arbitražni proces koji je kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane i zbog čega su i slovenska agentica u arbitražnom procesu i slovenski sudac sami dali ostavke", istaknuo je.

Premijer je podsjetio da su Komisiji prije više od godinu i pol sasvim jasno izloženi hrvatski argumenti.

"Mi smo iskomunicirali cijelu ovu priču s Komisijom prije više od godinu i pol sasvim jasno. Ako treba dodatno pojasniti zašto smo to napravili, pojasnit ćemo. Ne bih pridavao tome neku veću pozornost", rekao je.

Također je rekao da je Hrvatska ušla u arbitražni postupak u dobroj vjeri.

"Međutim, nakon onoga što se otkrilo ne samo Hrvatska nego siguran sam bilo koja druga država da se našla u takvoj situaciji, s tako nepobitnim dokazima gdje sami slovenski akteri te priče daju ostavke, bi napravila isto. I tu je stvar čvrsta i jasna." 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa