Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

'Ovakva situacija nikome ne koristi i otežava gospodarstvu'

Nikome ne odgovara situacija u kojoj nema jasnih naznaka gospodarskog smjera razvoja. Reforme se moraju nastaviti, kazao je Panenić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10 komentara

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić, komentirajući aktualnu krizu Vlade, izjavio je u ponedjeljak da trenutna situacija nikome ne koristi, a odgađa provedbu programa reformi ključnih za gospodarstvo.

"Nikome ne odgovara situacija u kojoj nema jasnih naznaka gospodarskog smjera razvoja. Mi smo ga postavili putem nacionalnog programa reformi, jasno zadali ciljeve kako u ovoj godini olakšati poslovanje ne samo stranim investitorima, nego i svima koji posluju", izjavio je ministar gospodarstva na rubu međunarodne konferencije o izravnim stranim ulaganjima, koja se održava u organizaciji Udruženja stranih ulagača, Jutarnjeg lista, HGK, HUP-a, Agencije za investicije i konkurentnost i veleposlanstava Australije, Izraela, Japana, Kanade, Njemačke, Norveške, Švicarske i Velike Britanije.

"Te poteškoće ili moguće preslagivanje u smislu da odemo na nove izbore odgađa provedbu toga i otežava rad gospodarstva. Mislim da svi skupa moramo zauzeti jasan stav da se reforme u gospodarstvu moraju nastaviti. Prema tome, ne samo  Vlada u ovome sastavu nego bilo koja bi trebala taj program već unaprijed prihvatiti, jer to nije nešto što mi možemo mijenjati od danas do sutra",  kazao je Panenić, napomenuvši da su reforme dobile snažnu potporu Europske komisije i kako se nada da će taj program prihvatiti bilo koja Vlada.

Na upit novinara hoće li se se u srijedu održati sjednica Vlade, Panenić je kazao kako se nada da će se održati. 

"To sada više nije političko pitanje. Imamo par ključnih zakona koje trebamo donijeti i prema tome, očekujem ozbiljnost i političku odgovornost da se u sljedećem vremenu održe sjednice Vlade da možemo donijeti te zakone", izjavio je. Dodao je da su ti zakoni planirani, neki uvjetovani rokovima, a neki izuzetno bitni  za poslovanje i investicije.

"Uvjerenja sam da svi trebaju dati puno truda da to odradimo u ovome mandatu", kazao je Panenić. Pojasnio je da je riječ o zakonu o javnoj nabavi, kao i zakonu o koncesijama, koji bi u srijedu trebali naći na dnevnom redu Vlade.

Na upit do kada je moguća politička pat pozicija, kazao je da je to pitanje za HDZ. 

Na upit može li Most dalje s HDZ-om bez Tomislava Karamarka, Panenić je kazao: "Naravno, mislim da smo to jasno rekli". 

Što se tiče zahtjeva Karamarka za smjenom premijera Tihomira Oreškovića, Panenić je kazao da Nacionalno vijeće Mosta još nije raspravilo kako će se postaviti prema tom zahtjevu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message