Obavijesti

News

Komentari 5

Ove godine oko 1300 manje prvašića u odnosu na lani

Ove godine oko 1300 manje prvašića u odnosu na lani
1

Broj prvašića u osnovnim školama u većini Hrvatske ponovno se smanjio. Ravnatelji škola žale se kako profesori nemaju kome predavati...

VIDEO

U ponedjeljak je počela nova školska godina u hrvatskim školskim klupama. Nikad manje prvašića upisano je u prve razrede osnovnih škola. Kako smo se uvjerili na primjeru škola koje smo obišli, i ove godine učenike je dočekao još veći broj praznih klupa. Posebno teška situacija je u Slavoniji, gdje je gotovo svaka škola ostala bez nekoliko ili čak nekoliko desetaka učenika koje su roditelji ispisali i s njima se, u potrazi za poslom, preselili u inozemstvo. Pojedine osnovne škole s područja Požeštine zbog toga su morale ukinuti cijelo razredno odjeljenje jer, kako nam kažu, iseljavanje svakim danom uzima sve više maha te je shodno tome, sve manje osnovnoškolske djece. Osim što se smanjuje broj učenika, i poslovi pojedinih učitelja dolaze u pitanje jer jednostavno nemaju kome predavati. Demograf dr. Stjepan Šterc s PMF-a istaknuo je kako postoje dva uzroka opadanje broja djece koja se prvi put upisuju u prvi razred osnovne škole.

- Prije svega, pad broja prvašića u direktnoj je korelaciji s padom rodnosti. Svake godine u Hrvatskoj je sve manji broj novorođene djece - rekao je Šterc te dodao kako drugi razlog malog broja prvašića u odnosu na prethodne godine leži u iseljavanju jer brojne mlade obitelji, nerijetko s predškolskom djecom, iseljavaju se iz Hrvatske. U Požeško-slavonskoj županiji od ukupno 23 matične škole samo nekoliko njih će sljedeće školske godine imati veći broj upisanih prvašića, a u ostalim se školama taj broj smanjuje iz godine u godinu. Ukupno su matične i područne osnovne škole iz Požege i o kolnih općina upisale 37 učenika prvih razreda manje nego prošle školske godine. Naime, lani ih je bilo 538, a ove godine upisan je 501 učenik. Na razini županije u 15 osnovnih i 47 područnih škola u školske klupe prvi put je sjelo 731 dijete. Jedna od škola koja bilježi pad broja upisane djece i koju smo posjetili je Osnovna škola Julija Kempfa u Požegi.

- Ove godine upisali smo 61 dijete u prve razrede, koje smo rasporedili u tri razredna odjela. To je pad od 20 učenika u odnosu na prošlu godinu. Sad imamo jednog učitelja viška – rekla nam je ravnateljica Kornelija Sabljak. Dodala je kako u školi imaju 535 djece. Jednaku razinu od prošle godine u broju prvašića zadržali su u jednoj od većih požeških gradskih škola, OŠ Dobriše Cesarića, gdje su upisali 70 djece. S druge strane osjetan je pad u OŠ Antuna Kanižlića, u kojoj je prošle godine s područnom školom išlo 74 učenika prvih razreda, dok su ih sad upisali 58. Velik pad bilježe u OŠ Mladost iz Jakšića, koja je upisala 23 učenika, dok ih je prošle godine bilo 38. Manjak djece je i u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Velikoj, gdje će prve razrede pohađati 46-ero djece, za razliku od 52 od zadnjeg puta. Manje djece bit će i u OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu, i to za njih dvoje, a identična situacija je u Katoličkoj osnovnoj školi, gdje imaju 38 umjesto 40 djece. Uvjerljivo najkritičnija situacija je u OŠ Fra Kaje Adžića u Pleternici, gdje nedostaje cijeli razredni odjel s obzirom da su upisana 24 prvašića manje. – Nažalost, ne vidi se kraj ovakvim brojkama. Ljudi nemaju posla i cijele obitelji odlaze ne samo iz Požege nego iz Hrvatske – rekla nam je jedna od ravnateljica. Rješenje alarmantne situacije opadanja broja prvašića dr. Štern vidi u provođenju raznih financijskih, socijalnih i drugih mjera. Napomenuo je kako je potrebno puno mjera promjena jer samo s jednom to nije moguće. S druge strane u OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu imaju 13 prvašića više nego lani, a u OŠ Stjepana Radića iz Čaglina imaju jedno dijete više, pa je trenutno ondje 20 prvašića. Četiri učenika više upisala je i OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, gdje će ih biti 22. Uz osnovne škole s popunjavanjem upisnih kvota mučile su se i pojedine srednje škole u Požeško-slavonskoj županiji. U požeškoj obrtničkoj školi od planiranih 142 učenika upisano je njih 118.     

U posljednjih 10 godina Hrvatska izgubila 70.000 prvašića u školama     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Republici Hrvatskoj je u školskoj godini 2015/2016. u prvi razred državnih, privatnih i vjerskih osnovnih škola upisano 41.575 djece. Prema procjeni demografa dr. Šterca, ovu je školsku godinu upisalo malo manje od 40.000 prvašića. Početkom školske godine iz policije su pozvali sve sudionike u prometu i upozoravaju ih da se pridržavaju propisa. Prema policijskim podacima, u prometnim nesrećama u prvih osam mjeseci ove godine sudjelovalo je 28 djece, od čega dvoje kao vozači, 23 kao putnici i troje kao pješaci.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.