News

Komentari 6

Ove sezone dva silovanja u tri dana na Pagu: Obojica slobodno šeću, jedan dobio mjeru opreza?

Ove sezone dva silovanja u tri dana na Pagu: Obojica slobodno šeću, jedan dobio mjeru opreza?

Obje žrtve su njemačke državljanke, a počinitelji su ubrzo pronađeni. Jedan je Zagrepčanin, a drugi iz Luksemburga. Svake godine je u Novalji bilo zabilježeno po jedno silovanje, a samo ove godine već ih ima šest...

Ljeto na Pagu ove su sezone obilježila dva silovanja u samo tri dana. Jedno silovanje dogodilo se nedaleko 'party plaže' Zrće, a drugo u Novalji.

Proteklih godina radilo se o jednom ili nijednom slučaju godišnje, a ove godine u Novalji ih je prijavljeno čak šest, saznaje Jutarnji od PU ličko-senjske.

Naime, prvi slučaj dogodio se rano ujutro, gdje je Nijemica prijavila da ju je 27-godišnji Zagrepčanin silovao. Druga žrtva također je 19-godišnja Nijemica, koju je silovao 29-godišnjak iz Luksemburga. Oba počinitelja brzo su identificirana, ali se trenutno obojica brane sa slobode.

Jutarnji neslužbeno doznaje kako se Zagrepčanin zasad izvukao s izrečenim mjerama opreza, i to mjera zabrane približavanja i uspostave kontakta sa žrtvom. Za Luksemburca ostaje nekoliko opcija kako će mu se suditi - najmanje izgledna je ona da će Hrvatska prepustiti kazneni progon Luksemburgu, dok je izglednije da mu se sudi u odsustvu ukoliko se ne bude odazivao sudskim pozivima.

U tom slučaju procedura je da se raspiše međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Obojica su na slobodi, a jednom su istražni zatvor proglasili 'neutemeljenim'

- Državno odvjetništvo je u oba slučaja sucu istrage Županijskog suda u Zadru podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora i to u jednom slučaju zbog opasnosti od bijega, a u drugom slučaju zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka - žrtvu, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, međutim sudac istrage je u jednom predmetu odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora kao neutemeljen, dok je u drugom slučaju djelomično prihvatio prijedlog državnog odvjetništva protiv okrivljenika te odredio mjere opreza kao supstitut za istražni zatvor - rekli su Jutarnjem iz zadarskog Županijskog državnog odvjetništva.

Protiv obojice mladića podignuta je optužnica, a zbog tajnosti postupaka za ove nesretne slučajeve sazna se tek nakon objave optužnice. Prema kvalifikaciji kaznenih djela, silovateljima koji trenutno slobodno šeću prijeti minimalno jedna do deset godina zatvora.

Najčitaniji članci