Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

'Ovi ljudi rade stresan posao, u njih je pogrešno upirati prstom'

U hotelu Sheraton održala se X. konferencija socijalnih radnika pod sloganom "Drugi i drugačiji", a Kolinda-Grabar Kitarović je pozvala na nultu stope tolerancije prema verbalnim napadima i jeziku nasilja

Zagreb: Svečano otvorenje X. konferencije socijalnih radnika
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10 komentara

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u srijedu da je umjesto upiranja prstom i traženja krivca, u sustavu socijalne skrbi nužno izgraditi bolju povezanost raznih operativnih sustava te pokazati nultu stopu tolerancije prema jeziku nasilja.

- Velika se pozornost skreće na sustav socijalne skrbi tek kad na naslovnicama završe ekstremni slučajevi nasilja jer se upire prstom tražeći krivca u sustavu koji je zakazao i olako se znaju davati kvalifikacije nečijeg rada ili krivnje - kazala je predsjednica Republike otvarajući trodnevnu X. konferencija socijalnih radnika pod nazivom "Drugi i drugačiji".

Bilo bi, kaže, pogrešno samo upirati prstom u ljude koji rade svoj stresan posao.

- Moramo izgrađivati što bolju povezanost raznih operativnih sustava, od preventive do terapije, od pomoći do integracije drugih i drugačijih kako bismo svim građanima osigurali ravnopravne mogućnosti ostvarenja njihovih životnih težnji u skladu s njihovim mogućnostima - naglasila je predsjednica.

Poručila je i da svi zajedno moramo raditi na tome da se prema verbalnim napadima i jeziku nasilja pokaže nulta stopa tolerancije jer je i to često uzrok ispada i nesreća koje se događaju u sustavu socijalne skrbi.

Kazala je da socijalni radnici zbog potrebe posla imaju veliki broj obveza vezanih za administraciju i procedure, a mnogi centri nisu dovoljno kadrovski ni materijalno opremljeni te poručila da je to nužno mijenjati ukoliko želimo živjeti u društvu u kojem se cijeni plemenita i humana profesija socijalnih radnika, kao i svakog čovjeka kojemu je njihova pomoć potrebna.

Pozvala je na daljnju i još jaču međuresornu suradnju kako bi se olakšalo rješavanje složenih situacija, a Ministarstvo socijalne skrbi pozvala je na suradnju s udrugama socijalne skrbi, odnosno nevladinim udrugama, organizacijama i autonomnim kućama. 

Bedeković: Socijalni radnici u rascjepu između pritisaka sustava i i potreba korisnika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da su socijalni radnici često suočeni s negativnim trendovima i u stalnom rascjepu između pritisaka sustava na jednoj strani i potreba korisnika na drugoj strani. 

Zagreb: Svečano otvorenje X. konferencije socijalnih radnika | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Sukladno promjenama u današnjem društvu mijenja se i uloga socijalnih radnika, na način da ih se promatra od praktičara koji su usmjereni na rješavanje određenih socijalnih problema do aktivnih zagovarača, promicatelja i provoditelja socijalnih politika. Upravo ta široka odgovornost prije svega uključuje brigu o najranjivijim skupinama društva. Zbog toga socijalni radnici zaslužuju veće priznanje i jače i intenzivnije vrednovanje svojega rada - kazala je ministrica.

Pozvala je sve u sustavu socijalne skrbi da budu aktivni partneri Ministarstva u promicanju i zaštiti socijalno osjetljivih skupina i svih onih koji su drugi i drugačiji, "a to možemo jedino ako zajedno zaštitimo dignitet stručnjaka i djelatnost socijalne skrbi kroz zajednički dijalog i preuzimanje profesionalne odgovornosti za svoje postupanje".

Karačić: Socijalni rad postao 'profesija- slučaj'

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić ocijenila je da je socijalni rad danas, ne samo u Hrvatskoj, postao 'profesija- slučaj', a socijalni radnici lake mete svih - medija, politike, drugih službi koje prebacuju odgovornost za vlastite propuste na djelatnost socijalnog rada.

- Upravo poboljšanjem položaja i uloge socijalnih radnika, boljom zaštitom sigurnosti stručnjaka stvaraju se uvjeti za uspješniji rad s korisnicima, za njihova prava na stručnu pomoć, pravovremenu i dobro ciljanu naknadu ili uslugu dostupnost pružatelja socijalnih usluga i ravnopravan položaj svake osobe u sustavu skrbi - poručila je Karačić. (jć)

Zagreb: Svečano otvorenje X. konferencije socijalnih radnika | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message