Obavijesti

News

Komentari 23

Ovise o kišnici: Nadomak su Zagreba, a nemaju vodovod

Ovise o kišnici: Nadomak su Zagreba, a nemaju vodovod
3

Mjesto Kamenica nema ni metra javnog vodovoda. Obitelj Jedvaj ima četvero djece i veliko poljoprivredno imanje. Ljeti im vatrogasci dovoze cisternu s 8000 litara vode

VIDEO

Posljednja tri tjedna nemamo se čime otuširati. Bunar u dvorištu dubok 43 metra i kopan prije 30-ak godina nije dovoljan za naše potrebe.

Ili ćemo čekati kišu da se napuni ili moramo otići u dva kilometra udaljeno selo Hruškovica kod mame koja u bunaru ima dovoljno vode za sebe i nas. Kod nje se kupamo i peremo robu, govori Mirjana Jedvaj (39) iz Kamenice, naselja općine Preseka, u kojoj nema ni metra javnog vodovoda. Ona i suprug Zlatko (45) imaju četvero djece i veliko poljoprivredno imanje s ukupno 60 grla stoke. Jedna krava na dan popije od 50 do 80 litara vode pa štede na sebi ne bi li napojili stoku. U ljetnim mjesecima zovu vatrogasce koji im tjedno dovoze cisternu s 8000 litara vode koju plaćaju 350 kuna.

- Vodu spuštamo u bunar koji bismo trebalo kopati do dubine od 120 metara. Ne znamo kakva bi tada bila kvaliteta vode - govore Jedvaji i dodaju kako se ne sjećaju kada je posljednji put pala obilna kiša.

Vrijeme je sadnje, no i to odgađaju jer je zemlja suha i raspucala. Preseka, mjesto 50-ak kilometara udaljeno od Zagreba, ima 1600 stanovnika. Svi koriste vodu iz bunara. Projekt vodovoda vrijedan je više od 100 milijuna eura. Čak 85 posto će biti financiran iz fonda EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada nas spoje na vodovodni sustav, konačno ćemo se moći otuširati u privatnosti doma. No i dalje ćemo piti vodu iz bunara jer takvu nigdje ne možete kupiti - poručuju Katarina (21), Jelena (18), Marija (15) i Tomislav (8) Jedvaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a