Obavijesti

News

Komentari 8

'Ovo je dokaz višegodišnje loše politike gospodarenja otpadom'

'Ovo je dokaz višegodišnje loše politike gospodarenja otpadom'

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović obišao je Odlagalište otpada Piškornica, na kojoj je jučer izbio požar i rekao kako je to rezultat višegodišnje loše politike gospodarenja otpadom

VIDEO

Tehnički ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović u pratnji inspektorice Inspektorata zaštite okoliša i prirode Lideje Juršetić u nedjelju je obišao Odlagalište otpada Piškornica, na kojem je jučer popodne izbio požar, a nekoliko sati kasnije je ugašen, izjavivši da je to rezultat višegodišnje loše politike gospodarenja otpadom. 

Ovo je dokaz višegodišnjeg neodgovornog ponašanja, odnosno provođenja loše politike gospodarenja otpadom. Ovdje je izbio požar, odnosno tu se radilo o prilično nezgodnoj požarnoj situaciji, izjavio je novinarima  Dobrović. Objasnio je kako je metan, koji je prisutan na odlagalištu, sklon samozapaljenju što se jučer i dogodilo.

Napomenuo je da se za dugoročno rješenje treba uspostaviti ekološki zasnovano gospodarenje otpadom. Otpad je nužno razvrstavati već u domovima građana,  odnosno reciklirati ga. Iz recikliranog otpada treba izvlačiti gospodarsku korist, a na ga odlagati na ovakva smetlišta, kazao je Dobrović.

Na novinarski upit, je li zdravlje građana bilo ugroženo za vrijeme jučerašnjeg požara, budući da se govorilo o većim koncentracijama dioksina u zraku, ministar je kazao da je opasnost pri izgaranju otpada uvijek prisutna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prilikom spaljivanja otpada u suvremenim spalionicama dopušteno je 10 nanograma dioksina po kubnome metru. Koliko ga je bilo jučer u zraku, to samo ovisi o količinama PVC-a koja se nalazila u blizini opožarenog dijela. Mi još nemamo opremu za uzorkovanje zraka, odnosno toksičnog dima, rekao je Dobrović, dodavši kako je dim sigurno bio toksičan.

Na upit kako to da unatoč opasnosti koju spominje, nadležne službe nisu alarmirale građane, nego je kroz medije o opasnosti progovorila njegova zamjenica Lidija Runko Luttenberger, kazao je da treba vidjeti tko je i da li je trebao reagirati. 

Službe postoje. Treba vidjeti tko je i da li je trebao reagirati. Sustav je inertan i treba ga unaprijediti, kazao je Dobrović.

Budući da su iz službe 112 informirali građane kako opasnosti po zdravlje nema, postavljeno je pitanje je li zamjenica ministra Runko Luttenberger uzbunjivanjem javnosti koristila svoju funkciju u predizbornu svrhu.

Ne vjerujem da ju je koristila, Mislim kako je njezina namjera bila upozoriti ljude koji se nalaze u neposrednoj blizini da se klone dima koji je sasvim sigurno toksičan. To, mislim, nije bila njena zadaća kao službene osobe, nego se poslužila mogućnosti informiranja za dobrobit građana, kazao je ministar Dobrović.

Sustav otplinjavanja na odlagalištu postoji i funkcionira

Direktor Piškornice Mladen Jozinović rekao je da sustav otplinjavanja na odlagalištu postoji i funkcionira, ali ga je nužno dalje razvijati. Unatoč svim mjerama, kaže Jozinović, postoji mogućnost ponovnog zapaljenja kako na ovom, tako i na drugim odlagalištima u Hrvatskoj.

Danas ćemo opasni dio odlagališta posuti bioalgenom da bi spriječili dotok kisika u njega, odnosno na taj ćemo način neutralizirali opasnost od izbijanja požara.

Odlagalište Piškornica koristi se 40 godina, a tvrtka koja danas njime upravlja tu je prisutna tek od rujna prošle godine, kazao je.

Jozinović je izvijestio da se zapalio otpad odložen prije pet godina na dubiti 10 do 12 metara. Problem je velik i stoga je odlagalište pod stalnim nadzorom. Ovaj incident mogla je prouzročiti jedna odbačena baterija u dodiru s aluminijem, rekao je Jozinović.

Naglasio je da su vatrogasci prilikom gašenja imali na raspolaganju dovoljne količine vode.

Budući da na Piškornicu dolazi otpad s područja Rijeke i četiri okolne županije postavljeno je pitanje postoji li opasnost od izbijanja požara na novom dijelu odlagalištu, na što je Jozinović rekao da se on odlaže sukladno postojećem zakonu.

Naša odlagališta su na kraju izdašnosti. Ja se slažem s ministrom da ovaj sustav treba što prije zatvoriti zakonom i podzakonskim aktima, naglasio je.

Budući da je koprivnička gradska vlast zatražila da se do daljnjeg zaustavi dovoz otpada na Piškornicu iz ostalih dijelova Hrvatske, Jozinović je kazao da će odluku o tome donijeti tijela zadužena za takve odluke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora