Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Ovo je pismo 'islamista' koji su napali bus s igračima Borussije

Tko je odgovoran za napad i dalje se ne zna. Policija istražuje islamiste, ali i radikalnu ljevicu i desnicu. Uhićen je jedan muškarac, ali nema dokaza da je kriv za napad

Foto: DPA/Pixsell/Njemačka policija
15 komentara

Tko je i zašto napao autobus dortmundske Borussije i dalje nije jasno. Uhićen je Iračanin Abdul Beset al-O. (25) koji živi u Wuppertalu. Protiv njega nema dokaza da je povezan s napadom na autobus, ali se sumnja da je bio član ISIL-a u Iraku. Navodno se ISIL-u pridružio 2014. godine i tamo je bio zapovjednik grupi od deset vojnika.  U Tursku je stigao u ožujku 2015., a u Njemačku je stigao početkom 2016. godine. 
Osim uhićenog Abdula Beseta policija je sumnjičila i Nijemca (28) porijeklom iz Libanona no on je u međuvremenu oslobođen sumnje. 
Autobus u kojem su bili nogometaši je, podsjetimo, u utorak u 19.16 sati krenuo od hotela prema stadionu. Eksplodirale su tri bombe pune metalnih dijelova. Ozlijeđen je igrač Marc Bartra (26) kojem je operirana ruka. Napad je okarakteriziran kao teroristički. Policija je našla dva pisma u kojima se preuzima odgovornost za napad. U jednom odgovornost preuzima radikalna ljevica, a u drugom odgovornost preuzimaju islamisti. Policija istražuje i radikalnu desnicu te radikalne navijače kluba RB Leipzig. Naime, početkom veljače su te navijače te njihove žene i djecu navijači Borussije zasuli kamenjem te su ih psovali. 
U jednom od pisama koje su navodno sastavili islamisti navodi se da će 12 nevjernika ubiti njihova braća u Njemačkoj. Proziva se Merkel zbog napada na Kalifat. Navodi se i da se od sada na "smrtnoj listi" nalaze sve osobe iz javnog života Njemačke.  Također zahtijeva se da se prekinu napadi u Siriji i da se zatvori zračna baza Rammstein.

Foto: Njemačka policija

U bazi Rammstein u Njemačkoj se nalazi zapovjedni centar odakle se rukovodi američkim zrakoplovnim snagama u Europi.  Policiji je čudan način na koji je pismo sastavljeno te navode kako nije uobičajeno da islamisti ostavljaju pisma i u njima navode svoje zahtjeve. Zbog toga sumnjaju da su pismo možda sastavili radikalni desničari. Naime, oba zahtjeva koja se navode u pismima oni su već ranije tražili, a pismom su možda željeli okriviti islamiste i tako ocrniti izbjeglice, piše Bild. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message