Obavijesti

News

Komentari 53

"Ovo je prosvjed upozorenja koji će prerasti u nešto veće"

"Ovo je prosvjed upozorenja koji će prerasti u nešto veće"
7

Seljaci su blokirali ceste za Slavonski Brod, Požegu i Osijek. Prosvjed je trajao tek sat vremena. Kažu kako je ovo bilo upozorenje te da će idući tjedan blokirati ceste

VIDEO

Tek 28 traktora okupilo se u utorak točno u podne ispred 'Petrolove' benzinske crpke na đakovačkoj obilaznici prosvjedujući zbog ponuđene otkupne cijene pšenice od 1,35 kuna za kilogram kao i zbog rokova isplate poticaja. Pridružili su im se seljaci u Podgoraču i Čemincu. Prosvjed je trajao točno sat vremena.

Prema riječima Matije Brlošića, seljačkog lidera i predsjednika udruge 'Brazda', 'i drugi otkupljivači pšenice su izgleda odlučili slijediti Agrokorov model otkupa kojim je zaštitna cijena pšenice podignuta s 0,75 na 1,05 kunu po kilogramu'. Brlošić je objasnio da je Agrokorovu ponudu u utorak prihvatio i Granolio, a najavljeno je da će to učiniti i Podravka. To se odnosi na cijenu od 1,35 kuna za kilogram pšenice kao akontaciju te dogovor da im za sada ti veliki otkupljivači neće naplaćivati skladištenje, što znači da seljaci mogu čekati bolju otkupnu cijenu pšenice. U slučaju veće cijene bit će im isplaćena razlika.

- Ovo je prosvjed upozorenja koji će za tjedan dana prerasti u nešto puno veće i snažnije ako nam ne ispune obećanja. A od jučer su već počeli popuštati u nekim svojim tvrdim stavovima. I upravo zato što nam naznačuju da će izaći u susret našim zahtjevima danas nismo htjeli, kako smo najavili, blokirati prometnice. To je naš potez dobre volje - rekao je Matija Brlošić.

U skladu s početkom svoje nove 'seljačke revolucije', seljaci su se okupili ispred kafića simboličkog naziva 'Laganini'. Političku potporu pružili su im đakovački gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Vinković te dožupan Željko Kraljičak. Obojica su istaknuti članovi Glavaševog HDSSB-a. Objašnjavajući razloge relativno skromnog broja okupljenih seljaka i traktora, Brlošić je rekao da i 'među seljacima ima kukolja'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naime, neki su pronijeli glasinu da je Vlada pristala na naše zahtjeve te da su prestali razlozi za prosvjed. Međutim, dok se nešto ne potpiše, premda sve ide u tom smjeru, ništa nismo dogovorili! Zasad nam iz Ministarstva poljoprivrede dojavljuju da će nam banke najvjerojatnije isplatiti 1,05 kuna zaštitnu cijenu za kilogram pšenice, što je 30 lipa više od ranijeg prijedloga. S druge strane, i ministar se slaže da je otkupna cijena od 1,35 kuna po kilogramu pšenice preniska i trenutno je najniža u regiji. U silose su seljaci pohranili oko 240.000 kilograma pšenice i to je količina koja neće biti dostatna za izvoz. Dakle, pšenica će morati poskupjeti, nema osnove za ovako nisu ponuđenu otkupnu cijenu - kaže Brlošić.

U odnosu na ponedjeljak, kad su izaslanstvu Ministarstva poljoprivrede na sastanku u Slavonskom Brodu izrazili negodovanje zbog isplate poticaja u jesen 2012. godine za sjetvu 2010. godine, Brlošić je dodao da su u utorak ujutro dobili novu ponudu - poticaje će im isplatiti do Nove godine!

- Mogu oni i ranije, zato i tražimo da nas isplate do sredine rujna za nešto što smo napravili prošle godine - rekao je Brlošić. Novi seljački prosvjed bit će sljedećeg tjedna. Ako se u međuvremenu ne dogovore s ministrom Petrom Čobankovićem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke