News

Komentari 2

Ovo je samo test: Britancima će danas glasno svirati mobiteli

Ovo je samo test: Britancima će danas glasno svirati mobiteli

Testira se prvi nacionalni sustav u Velikoj Britaniji koji će slati nacionalne i lokalne obavijesti ljudima koji se nalaze u područjima u kojima je opasnost, prirodna nepogoda, teroristički napad...

U Velikoj Britaniji danas će od 14 do 15 sati slučajno odabranim Britancima u East Suffolku na mobitel doći glasna obavijest upozorenja, slična zvuku sirene. Testira se nacionalni sustav za uzbunu, prvi takav ikada. 

Kada sustav bude ispitan, slat će upozorenja ljudima koji se nalaze u područjima u kojima postoji rizik za život, prilikom poplave, terorističkog napada, potresa i slično. Moći će izravno kontaktirati ljude za nacionalna i lokalna upozorenja. Osobni podaci poput telefonskog broja neće biti podijeljeni. 

Ujedinjeno Kraljevstvo nikada nije imalo takav sustav, a pokušaj razvijanja jednog bio je 2010. godine. Tijekom rane faze pandemije koronavirusa u kojoj je Velika Britanija završila u lockdownu, britanska vlada oslanjala se na SMS poruke koje su slali četiri mobilna operatora.

- Koncept je bio koristan tijekom pandemije kada smo putem SMS-a tražili od ljudi da ostanu kod kuće kako bi zaštitili Nacionalnu zdravstvenu službu i spasili živote. Ovaj novi sustav nadovezuje se na tu sposobnost i omogućit će nam brže i učinkovitije dobivanje spasonosnih poruka ljudima diljem Velike Britanije. - objasnila je Penny Mourdant, britanska ministrica.

Takvi sustavi upozorenja postoje u mnogim državama - u Sjedinjenim Američkim Državama, Nizozemskoj, Kanadi, Japanu, Novom Zelandu, Južnoj Koreji.

Najčitaniji članci