Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
96 komentara

Ovo je šibenska plaža koja ima status 'izvrsna kvaliteta mora'

Mjerenje 3. lipnja pokazalo je prisutnost Escherichie coli. Iz Zavoda kažu da je to jer su fekalne nečistoće ušle u more. Samo koji dan kasnije plaža je dobila status 'izvrsno'. Ovo su slike dva dana nakon tog statusa

Foto: Šibenik.in
96 komentara

U moru mrtve ptice i plastika, na plaži pseći izmet, smeće i opušci. 

To je slika šibenske plaže Banj u Crnici, nasute na ostacima otpada nekadašnje tvornice Elektroda i Ferolegura. Fotografije nam je ustupio Šibenik.in.

Foto: Šibenik.in

Iz 'opasne za zdravlje' u izvrsnu u par sati

Prošli tjedan županijski zavodi za javno zdravstvo mjerili su kakvoću mora.

Na više od 95 posto hrvatskih plaža od Savudrije do Prevlake more je izvrsne kvalitete. Od četiri kategorije (izvrsno, dobro, zadovoljavajuće, nezadovoljavajuće), tek manji broj plaža spada u dobru i zadovoljavajuću kategoriju, a svega jedan posto u nezadovoljavajuću koja označava plažu na kojoj se ne preporučuje kupanje. 

Nakon mjerenja 3. lipnja šibenska plaža Banj bila je upravo u toj nezadovoljavajućoj crvenoj kategoriji. No u samo nekoliko sati, piše Morski.hr, šibenska plaža Banj promijenila je status iz nezadovoljavajuće u izvrsno.

- Prvi nalaz pokazao je prisutnost bakterije Escherichie coli, ali je najnoviji uzorak bio dobar - rekla je Lidija Bujas, voditeljica laboratorija za ispitivanje mora u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, prenosi Morski.hr.

Pri prvom mjerenju, tvrde iz Zavoda, pala je kiša pa su fekalne nečistoće ušle u more i zato je rezultat bio 'u crvenom'. No samo koji dan kasnije šibenska plaža Banj, prema rezultatima mjerenja kakvoće mora, spada među najčišće dijelove Jadrana.

- Išao sam se danas okupati, toliko mi se sve zgadilo da nisam ni ušao u more. Ovo nije samo ružno, već i opasno. Sve je bilo puno psećeg izmeta, opušaka i smeća - ispričao je čitatelj za Šibenik.in.

Bio je na plaži Banj s koje su zadnje uzorke uzeli i rezultate objavili 10. lipnja, dakle prije dva dana. Rezultat je bio - izvrsno. To možete provjeriti OVDJE.

Ovo su fotografije dva dana nakon tog testiranja.

Foto: Šibenik.in
Foto: Šibenik.in

Foto: Šibenik.in

Foto: Šibenik.in

Foto: Šibenik.in

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message